Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 20 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Волині громада воює з цвинтарем

14 травня 2013, 22:41
Дата ефіру/події: Вівторок, 14 травня 22:41

У волинському селі Кульчині люди не мають спокою навіть після смерті. Через непорозуміння тамтешнього голови з громадою могилу одного з небіжчиків уже двічі переміщали. Останнім місцем спочинку чоловіка виявилося… засіяне поле. Чиновникові, щоправда, до того байдуже, а ось люд захвилювався. Каже, харчуватися збіжжям і городиною, зрощеними на цвинтарі, небезпечно для здоров'я.

Вона досі переповідає про свій клопіт сусідам і не йме віри, що змушена була хоронити чоловіка двічі.

Феодосія Ширина, мешканка с. Кульчина:

- Через день в сільраді мені сказали, що вам того чоловіка треба переховувати. В мене такий шок, звичайно, був. Я не могла нічого сказати. Кажу: а в чому справа? Діло в тому, що там земля під забудову. А кладовище буде далі метрів на 200.

Вже наступного дня питання вирішили: могилу облаштували в іншому місці - посеред засаджених людьми ділянок.

Олег Данкевич, Жидичинський сільський голова:

- Ще раз пояснюю: помилка у тому, що коли освячували кладовище, виконавчу владу сільської ради ніхто не повідомив. Ні депутатів, нікого. Я про це взнав через 10 днів, коли сказали: ми вже поставили хрест і освятили. Кажу, хто вам дав дозвіл? Ми самі рішили. Ну, рішили, так рішили…

Чому чиновник, знаючи про неможливість поховання на освяченому місці, не повідомив про це громаду - нині питання номер один. Нові межі цвинтаря, про які люди дізналися випадково, їх обурили. Селяни певні: під кладовище за рік-другий заберуть і їх ділянки. Байдуже, що документи є.

Тамара Вінцюк, мешканка с. Кульчина:   

- Ми посіяли, дивлюся - хрест стоїть. Стояв біля лісу, а через деякий час навпроти городу. Всі люди шоковані.

- А ви внутрішньо налаштовані ту землю боронити?

- А чого ні? В мене є діти, внуки, будемо стояти, битися. А що нам залишається робити? Брати вила і захищати. Хіба що нас перестріляють.

Нова ділянка розрахована на понад 700 могил. І всі дозволи на неї оформлено - кажуть у сільраді. Втім люди зазначають: цвинтар розташований вище за їхні наділи, тож волога з могил стікатиме просто на городину. Зі старого кладовища вже тече - у криниці. І там не вода, а отрута. 

Лілія Шпак, мешканка с. Кульчина:

- Дитина отруїлася важкими металами. І довелося нам здавати в лабораторію на аналіз воду, яку ми беремо в колодязях тут по сусідству. Вийшло так, що в реанімації нам сказав завідуючий, принести хоча би з п'яти хат ту воду. Ми принесли її на аналіз - там вийшла ціла таблиця Мендєлєєва. І тепер вже 15 років я лікую дитину, по цю пору.

За таких обставин, гірко резюмує баба Феодосія, її чоловіка можуть перепоховати і втретє. Бо люди збунтуються і попросять забрати могилу від їхніх городів.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.