Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 8 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Без вини винний, або чого варті наші конституційні права

27 червня 2013, 23:38
Дата ефіру/події: Четвер, 27 червня 23:38

Кара без злочину. Майже рік пробув за гратами 30-річний киянин за кривавий напад, якого не скоїв. Коли ж справедливість таки перемогла - спробував було покарати винних. І одразу ж відчув, як забезпечують гарантовані Конституцією його права.

Тридцятирічного Миколу розбудив вранішній телефоний дзвінок. На іншому кінці дроту був місцевий дільничний.

Микола, постраждалий:

- Попросил, чтоб я пришел к нему в ЖЕК. Там какая то формальность. Я пришел, поздоровался с участковым и со всех сторон налетели сотрудники милиции. Сбили с ног меня, скрутили.

Міліційний воронок привіз Миколу акурат до місцевого райвідділку. Вже там ошелешений чоловік почув про себе таке, що аж чуб наїжився.

Микола, постраждалий:

- Говорили, что я совершал грабежи, разбойные нападения. И совершил покушение на убийство человека.

Ані протести, ані вмовляння підозрюваному не допомогли. Вже за кілька годин він опинився в СІЗО. Там пробув рік.

Сергій Костира, адвокат:

- Якобы он нанес удар в грудную клетку ножом и через год следствия потерпевший по делу опознал моего подзащитного. В деле находится пять свидетельских показаний о том, что в вечер совершения преступления человек находился совершенно в другом месте.

Доводити власну невинність Миколі довелося не на одному судовому засіданні. Жаданий виправдувальний вирок Феміди чоловік зустрів майже цілком сивим.

Ольга, дружина постраждалого:

- Мама его инсульт получила. Я ходила к ней в больницу постоянно, все были на нервах. Постоянные судебные заседания были, все плохо.

Сергій Костира, адвокат:

- Cледователю было нужно сфабриковать дело. Поскольку он ранее имел приводы в милицию, просто взять вину на себя, для того, чтобы сделать показатель. А мой подзащитный не согласился на это.

Поспілкуватися з Миколиним кривдником журналістам не вдалося. Днями ж долею постраждалого нарешті зацікавилася прокуратура.

Сергій Ходоківський, слідчий прокуратури Деснянського району м. Києва:

- Відомості, зазначені в даному зверненні, були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопрушення, передбаченого ст 372 ч 2 - притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинувачееням у тяжкому злочині зі створенням штучних доказів, або інших фальсифікацій.

За порушення Закону слідчому тепер загрожує п'ять років позбавлення волі. Проте крапку в цій сумні історії ставити ще зарано.

Микола, постраждалий:

- Милиция сказала - то, что я вышел - это их недоработка. По-любому они меня посадят. Следователь давал слово офицера в присутствии своих сотрудников. Я очень переживаю из-за этого. Буду идти домой, а мне подкинут патроны или еще что-то. Как он говорил - сразу тебя хлопнем с понятыми. Поэтому дома вынужденно не живу.

На думку фахівців, випадок із Миколою для вітчизняного правосуддя досить типовий. Мовляв, колишні тюряжники часто опиняються не в тому місці і не в той час. Бо добрі кандидати на роль цапа-відбувайла.

Богдан Хмельницький, правозахисник:

- Работникам милиции очень просто подойти к человеку, который уже отбывал наказание, который социально был нестабильным. Они к нему подходят, к нему проще подкинуть какие-то наркотики, закрыть его. Когда идет суд, всегда подымается вопрос - он же ж ранее судимый!

Тож чи покарають винних і як складеться подальша доля героя нашого сюжету - покаже час. А за перебігом подій уважно стежитиме програма "Свідок".

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.