Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 17 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Шахраї наживаються на хворих дітях

24 липня 2013, 02:24
Дата ефіру/події: Середа, 24 липня 02:24

Столичні спритники знайшли новий спосіб заробітку. На вулицях Києва аферисти збирають гроші, нібито на порятунок тяжко хворих дітей. Проте, пожертва йде до гаманців злодіїв.

- Помогите, пожалуйста, маленькой девочке на операцию.

Для киян такі заклики про допомогу - звичні. Щодня біля входу до метро або ж у підземних переходах можна зустріти людей, які збирають кошти на лікування хворих дітей.  

- У девочки рак крови, ей семь годиков, мы собираем ей на пятую химическую терапию, уже на последнюю.

Зізнаються: українці не жалкують грошей. Суми до спеціально обладнаних скриньок потрапляють різні. 

- В среднем пятьдесят гривен, и двести может дать, и сто долларов.

У средньому за кілька годин таких зборів в одному боксі накопичується чотириста гривень. Студенти не приховують - мають відсоток від зібраної суми. 

- Мы получаем 20 процентов от того, что насобирали, но это идет как компенсация. Раз в неделю мы передаем, по понедельникам. Отчеты у нас есть на сайте.

Ми телефонуємо батькові маленької дівчинки, аби впевнитися, що кошти дійсно надходять на рахунок.

- Да, да, перерароховують. Раз на тиждень вони перераховують.

Та якщо одні волонтери мають усі необхідні документи для збору коштів, інші просто користуються даними про дитину й таким чином збагачуються. Євген більше шести років займається благодійністю. Тож має досвід боротьби з шахраями.

Євген Рибаков, волонтер:

- Под ребенка из нашего отделения собирались деньги, более того, мы словили на горячем, и мы вызвали милицию и отвезли в райотдел.

Тоді невідомий чоловік збирав гроші у власноруч зроблену скриньку та не мав жодного документу чи печатки.

Євген Рибаков, волонтер:

- Во-первых, ящик должен быть опечатан и на нем должны стоять печати фонда, под эгидой которого собираются средства.

Саме на це й треба звертати увагу, якщо хочете допомогти недужим, кажуть правоохоронці. Благодійники повинні мати при собі документи, що підтверджують справжність фонду, його контакти, печатки на скриньках, належні виписки про стан хворої дитини та телефони батьків. Якщо ці папери відсутні - будьте пильні. Імовірно, це аферисти. Проте в столичній міліції Свідок запевнили: поки жодного випадку шахрайства не фіксували.

Ольга Білик, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Якщо у вас виникли підозри щодо дій певних осіб, і думаєте, що це можуть бути шахраї, то ви можете звернутися до правоохроонних органів, передати цю інформацію, і буде ретельно проведена перевірка і буде прийняте рішення згідно з чинним законодавством. Так, дії можуть містити ознаки шахрайства і бути кваліфікованими за статтею 190 кримінального кодексу України - це шахрайство.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.