Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Китайські ліхтарики - це небезпечно

21 серпня 2013, 01:17
Дата ефіру/події: Середа, 21 серпня 01:17

Жахлива забавка. Китайські небесні ліхтарики, що нині популярні серед українців, небезпечні для довкілля. Надзвичайники та екологи б'ють на сполох. Ця романтична розвага може накоїти неабиякого лиха.

Ірина та Олександр згадують першу сумісну подорож на курорт. Тоді на знак кохання вони запустили в небо китайського ліхтарика.

- Просто было интересно, необычно. Когда их рядом и много летит- очень красиво!

Що це небезпечно для довкілля - закохані й гадки не мали.

- Ну мы один раз запустили, думаем, ничего страшного.

А ось надзвичайники занепокоєні. Кажуть: романтичне і красиве дійство може закінчитися непередбачувано.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Запуск цих ліхтариків прирівнюється до розведення багаття на відкритих місцевостях, що несе за собою адміністративну відповідальність.

Подув вітру може змінити напрямок руху, а тому піднімати паперового світильника поблизу багатоповерхівок та на відкритій місцевості не варто. Рятувальники зауважують - від повітряних пломінців в Україні вже виникло кілька пожеж. У більшості випадків знайти винуватця вогняного лиха неможливо.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Якщо починає горіти ліс або трава, ми розуміємо, з якого матеріалу зроблені ліхтарики, а тому залишки знайти дуже важко. З точки зору безпеки, їх варто заборонити, тому що вони несуть дуже велику пожежну небезпеку.

Проти таких романтичних вогників й екологи. Нерідко через ці пустощі гинуть птахи, а залишки ліхтариків забруднюють довкілля.

Володимир Борейко, еколог:

- Если есть угроза пожара и есть угроза распространения мусора, то если мы положим на одну чашу весов, а на другую удовольствие подвыпивших отдыхающих, которые хотят насладиться тремя минутами горения этого , то наверное, это все-таки экологическая и пожарная безопасность стоит дороже.

Водночас в інтернеті можна знайти безліч порад, як змайструвати ліхтарики власноруч. Для такого виробництва в домашніх умовах використовують пакети під сміття та різні обгортки. Тоді як справжній світильник виготовлений з рисового паперу, просяклого спеціальною рідиною проти займання.

Імпорт ліхтариків та їхній продаж на території України й досі вільні. А штраф за запуск, який прирівнюється до розведення багаття на відкритій місцевості, не лякає романтиків, бо він  мізерний - лише 170 гривень.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.