Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 17 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В столиці діють валютні шахраї

6 вересня 2013, 12:15
Дата ефіру/події: П’ятниця, 6 вересня 12:15

90-ті повертаються. Стара схема валютних афер знову запрацювала у столиці. Шахраї діють за тим самим принципом, що й раніше: за валюту гривень дають менше, ніж треба, або підмінюють банкноти. На жертв чатують у людних місцях: біля метра та на базарах. Працюють, переважно, вихідними або ж вранці і ввечері, коли банки зачинені.

Міняти валюту з рук Олександр не звик, утім того фатального дня довелося ризикнути. Закінчився бензин, а в кишені дві банконти по сто доларів. Біля станції метра Лісової угледів обмінника, та коли підійшов, побачив - він зачинений.

Олександр, постраждалий:

- Рядом возле обменки стоит парень, крепкий парень с пачкой денег. Предложил поменять. Показал ему деньги, он взял в руку, пощупал, свернул. Сзади подошел человек, сказал, что запрещено менять. Я отвлекся, повернулся, в руках у меня деньги были. Только уже две единички.

Аферисти ж немов розчинилися в повітрі. Герой нашого сюжету не розгубився. Взяв двох друзів, що їхали з ним у машині, та разом пішли ловити кривдників.

Олександр, постраждалий:

- Я начал узнавать именно по одежде ребят. Начали их дергать. Их собралась целая куча. Нас трое, их человек 12-15 было. Работали очень четко, слаженно. Только зацепили одного, сразу сбежались все. Нас начали провоцировать на драку. Но так как мы люди умные, мы в драку не полезли и начали вызывать милицию.

Правоохоронець прийшов, та користі від нього було мало - розповідає Олександр.

Олександр, постраждалий:

- Пришел местный дежурный с рынка. Он покрутился и просто ушел. Так как мы подняли огромную шумиху, к нам тихонечько подошли, отдали нам деньги уже в гривнах, но попросили вернуть единички.

ВИпадок Олександра, коли гроші вдалося повернути - надзвичайно рідкісний. Зазвичай жертви валютних шахраїв залишаються ні з чим та ще й не пишуть заяв до міліції.

Юлія Давиденко, помічник керівника Деснянського РУ міліції м. Києва:

- З початку року були в нас такі випадки, що люди зверталися, але такі випадки поодинокі. Як правило, самі намагаються вирішувати такі питання.

Продавці базару, на якому ошукали Олександра, майже одностайно заявляють: нікого не бачили, нічого не знають.

- Я не буду отвечать на эти вопросы и не снимайте. Не хочу, жить хочу.

Оці дівчата на базарі не торгують, боятися їм нычого, тож камери не сахаються. Студентки розповідають: щоранку дорогою на навчання, зупиняються тут випити кави й бачили міняйлів.

- Меняют им за сумму, дают им фальшивые деньги и убегают с нормальными долларами. Так и работают, ну мы не раз видели. И не один человек это делал. Видно, что с барсетками, то есть они не просто так.

Дівчата стверджують - лохотрон крутять просто перед очима в міліції.

- Міліція стояла, як жіночка оця від мене. Дивилась отак збоку і все. Ну люди міняли й міняли. Ну й що.

Олександр теж впевнений - аферисти працюють під прикриттям правоохоронців, інакше як їм вдається безкарно ошукувати людей? У міліції ж заявляють - спіймати валютних шахраїв справа не з легких. Махлярі діють обережно. Коли обібрали кілька жертв, ідуть геть і знай міняють територію, на якій працюють.

Юлія Давиденко, помічник керівника Деснянського РУ міліції м. Києва:

- Дуже тяжко виявити. Краще попередити злочин, ніж потім виправляти його наслідки.

Щоб не стати жертвою аферистів, потрібно взяти собі за правило - валюту міняти завчасно й лише в банках. Тоді і нерви будуть цілі, і в кишенях вітер не гулятиме.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.