Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Україні пророкують землетрус

9 вересня 2013, 22:46
Дата ефіру/події: Понеділок, 9 вересня 22:46

Землетрус в Україні? Румунські сейсмологи прогнозують: найближчими днями їх можуть добряче сколихнути поштовхи потужністю 8 балів. Якщо таке лихо станеться - може зачепити й українців.

8 вересня. Румунія. Неподалік сейсмічно небезпечної зони Вранча стався майже п'ятибальний землетрус. Поштовхи виникли в горах, тож жодних руйнівних наслідків не було. Та місцеві сейсмологи твердять - це лише початок. Найближчими днями очікують коливань силою аж 8 балів. 

- Якщо в зоні Вранча тут відбудеться восьмибальний землетрус, то в такому разі 6 балів буде спостерігатися на заході Одеської області, в самій Одесі вже буде 5-4 бали.

Проте передбачити, коли саме станеться природній катаклізм - неможливо, кажуть українські науковці. Тож як це зробили румунські колеги - таємниця.

Олександр Кендзера, заступник директора інституту геофізики НАН України:

- Спрогнозувати в часі, коли вони виникнуть, можуть лише два типи людей - одні, які не розуміють складність цього питання, а другі, які хочуть попіаритись в сейсмологічних питаннях. Це нереально, зараз таких речей спрогнозувати не можна.

Якщо ж таки Румунією затрусить і відлуння сильних поштовхів таки дістанеться Одеси, більшість старих будинків може не витримати - припускають фахівці.

Костянтин Єгупов, віце-президент Української асоціації сейсмостійкого будівництва:

- Здание, которое действительно обладает теоретически высокой сейсмостойкостью, за 20 лет повыносили несущие плиты, залили подвал водой. Что с ним будет? Мы должны оценить состояние, выяснить районы повышеной опасности, их в первую очередь надо выселять, реконструировать.

А ось самі одесити землетрусу не бояться.

- Мы выдерживаем такие потрясения, что землятресения  - это просто шутка.

- Це від нас не залежить, я фаталіст, буде, так буде - не буде, так не буде.

- Я думаю, все будет весело и нас не коснется.

Науковці ж кажуть: руку на пульсі тримати варто. Щороку Україна переживає кілька десятків власних коливань землі і кілька сотень відлунь сусідніх землетрусів. Щоправда, за останні п'ять років їхня сила не перевищувала 5 балів. Небезпечні сейсмічні регіони в нас - це  Одеса, Закарпаття та Південь Криму. Найпотужніші поштовхи, які там можливі - не більші 9 балів із дванадцяти за шкалою Ріхтера. Та й то - так трусонути може лише раз на п'ятсот років. Останні дужі коливання зафіксували 1927-го у Криму. Тоді зруйнувало майже все узбережжя. Та природний катаклізм не страшний, якщо зводити споруди згідно з державними будівельними нормами.

Олександр Кендзера, заступник директора інституту геофізики НАН України:

- Стараються будувати правильно, але не завжди це їм вдається, ось подивіться, будь-ласка - ось карта загального сейсмічного руйнування території Гаїті, вони собі нарисовали тут семибальну зону, але справа є дев'ятибальні зони, ясно, що вони зекономили на будівництві споруд, і дальше відбулися землетрус в 10 році, і ось результат. Якщо зекономиш на сейсмостійкому будівництві, то гине величезна кількість людей, в даному випадку більше 76 тисяч.

Якщо ж все-таки землетрус нас не омине, то людям варто дотримуватися елементарних правил порятунку. Якнайшвидше вибігти з будівлі. Коли не встигли, ховайтеся у дверних і віконних отворах або під столами.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.