Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 28 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Зливи підтопили кілька регіонів України

16 вересня 2013, 23:44
Дата ефіру/події: Понеділок, 16 вересня 23:44

Лихо від великої води регіонам України. Заливні дощі завдали шкоди багатьом приватним садибам, а вулиці обласних центрів - Кіровограда, Миколаєва та Херсона - за кілька годин перетворили на річки.

Кіровоградщина - другий регіон після Одещини, який найбільше відчув наслідки потужних дощів. Тривала злива затопила обласний центр. За кілька годин випала двомісячна норма опадів - 78 міліметрів. Вода паралізувала дороги, що прилягають до річки Інгул. Потоки розмили асфальт на вулиці Братиславській. Там утворилась яма, в яку вскочила вантажівка. Так автомобіль простояв майже добу. Витягали асенізаторську машину за допомоги автокрана. Загалом стихія завдала шкоди дванадцяти приватним садибам - людям затопило городи й підвали. Залило й горішні поверхи двадцяти п'яти багатоквартирних будинків.

Ці кадри зняли рятувальники. Через підтоплення в мікрорайоні Ковалівці застрягли автомобілі. Їх витягали спецтехнікою. Загалом у місті надзвичайники вийняли з води тридцять чотири машини. Коли дощ скінчився - пожежні автоцистерни почали відпомповувати воду з приватних садиб. Ось тут підтопило цілий квартал. На подвір'я без гумових чобіт не зайдеш.

- Ми сюди не пройдем.

- Не, не проедеш, отако в підвалі води.

Власник затопленого підвалу тішиться лише з того, що приміщення було порожнє. Каже, навчила торішня злива. Тоді господар втратив увесь урожай.  

Не рятує людей і каналізація для дощових потоків. Бо забита. Тож рятувальники відпомповували воду до ранку. Спершу звичайною пожежною машиною. Ближче до півночі привезли пересувну станцію. Вона помпує зі швидкість сто п'ятдесят літрів за секунду. Окрім того, в обласному центрі через дощ були тимчасові знеструмлення.

***
Погосподарювали дощі і в Херсоні. Суботня злива перетворила вулиці міста на річки. Найбільше завдано шкоди на Корабельному майдані. На кількох дорогах у зливу зупинилися тролейбуси, що спричинило довжелезні тисняви. Нелегко було й пішоходам.

***
У Миколаєві дощі зіпсували святкування Дня міста. Недільного вечора тут мало відбутися багато заходів, та все скасували через шалену зливу. Не стартувало й аерошоу, літаки якого мали скинути на городян купони на 5 тисяч порцій дармового морозива.

Втім, зі слів рятувальників, на Миколаївщині ситуація нормалізувалася, щойно ущух дощ.

Володимир Демчук, заступник керівника управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України:

- Да, були там підтоплення, повязані з тим, що підтоплювались вулиці, які знаходились на низинних територіях, після закінчення дощу вода відразу зішла.

Тривалі дощі стали цілковитою несподіванкою для мешканців кількох регіонів. Та й для синоптиків, виявляється, дивина. Бо таких опадів вони не передбачали.

Анатолій Прокопенко, заступник директора Українського гідрометцентру:

- Нажаль, ні одна модель, яка розраховує кількість опадів, такої кількості не давала. Можливо, там якийсь збіг синоптичних процесів, фізика атмосфери, яка ще не досконало вивчена. Ми не змогли передбачити таку кількість опадів.

Синоптики кажуть: вони чекали злив, однак не могли уявити, що за день випаде кількамісячна норма. Найближчими днями в Україні також дощитиме.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.