Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Самбір на Львівщині постраждав від буревію

25 вересня 2013, 00:09
Дата ефіру/події: Середа, 25 вересня 00:09

Самбір оговтується від руйнівного буревію. Менш ніж за одну хвилину вітер позносив дахи з шести десятків будівель. Повалив сотню дерев, порвав лінії електропередач. Стихія зачепила центр міста і два села. Постраждалі мешканці вже добу розчищають подвір'я й лагодять покрівлі.

Пан Мирон зізнається - так страшно ще не було ніколи. Негода заскочила дідуся надворі. 

Мирон Шиманський, мешканець м. Самбора:

- Несподівано летіла хмарка, і став ливень і моментом хто втікав, хто де міг, хто як ховався. Сорок одна секунда то всього було. Бо як би так було ще сорок одна - я не знаю, що то б було вже.

Родині Баранецьких заподіяно багато лиха: зірвало шифер із даху, на подвір'я впало три дерева. Одне з них - на автомобіля.

Ірина Баранецька, мешканка м. Самбора:

- Тудво ми ніде не могли пройти, тут вчора всі МЧСовські робили тут, всьо завалило, а ходили через вікно з моєї кухні. Ходити бо не можна було пройти, нічо відкрити.

Володимир Баранецький, мешканець м. Самбора:

- Одна липа впала, потім друга, третя.

- А що впало на машину?

- Дерево, але отово велике. але його розвернуло і воно так слабенько - його затримала та комірчина і сусідський паркан. А так би повністю.

Стихія зруйнувала покрівлі й комунальних установ. Зокрема - й найбільшої школи міста. Тепер учні навчаються - зі стелі крапає.

- Можна до вас?

- От бачите, вся стеля оця.

Стелю треба ремонтувати, бідкається директорка. Тож поки вирішили підставити відра. Керівниця закладу прибігла до школи одразу після буревію і ледь не зомліла: вхід завалили смереки.

Любов Мосійчук, директор середньої школи №10 м. Самбора:

- Всі були повалені. Огорожа оця яка є нахилена вже в цю сторону, вона лежала на тротуарі. А хвойні дерева усі були на проїжджій частині.

Рятувальники добу розчищали дороги та подвір'я від гілок та уламків покрівель. Перш ніж вивезти великі дерева, їх розпилювали.

Ігор Ущапівський, керівник відділу управління держслужби з надзвичайних ситуацій у Львівській області:

- Розчищені повністю всі шляхи, всі підїзди, розчищені доступи до шкіл, до ринку, до будівель соціального побуту, тобто місто працює в звичному режимі.

Постраждалі теж не покладають рук. Багатьом довелося самотужки латати дахи поліетиленом. Адже в разі великого дощу позаливало б оселі. Комунальні служби, як можуть, допомагають людям.

Антон Антох, працівник Самбіртеплокомуненерго:

- Ми з Теплокомуненерго, і нас післали на допомогу. На ті надзвичайні ситуації, і ті дві машині, і наші робочі люди, то всьо допомагаємо.

Надзвичайники кажуть - накоїли лиха сильні короткотривалі подуви вітру - до 30 метрів за секунду. Зачепило лише центр містечка. Жертв серед населення немає. Травмовано двох людей, їм на голови впало гілля. Обсяги матеріальних збитків ще підраховують.

Ігор Ущапівський, керівник відділу управління держслужби з надзвичайних ситуацій у Львівській області:

- Масштаби стихії взагалі не буде великі. Тобто пройшло досить таким вузьким фронтом. Можем сказати, прямою лінією, і як він йшов такими наростаючими поривами, то так і поривами виривало дахи, дерева.

Та місцеві іншої думки. У більшості постраждалих від негоди будинки не застраховані. Людям тривожно - вони не знають, чи дочекаються допомоги від влади. Утім притомності духу не втрачають.

- А я кажу: може, там який клад є. Може, ми знайдем там який клад та й будем мати хату чим… Несіть лопати!

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.