Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 10 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Новий суд по справі "ніжинських Робін Гудів"

25 вересня 2013, 11:33
Дата ефіру/події: Середа, 25 вересня 11:33

Воскреслі із засуджених. У Чернігові знову розглядають справу "ніжинських Робін Гудів". Хоч вони 2012-го вже почули свої вироки - хлопцям дали від 7 до 11 років. Утім, вищий спеціалізований суд призначив нові слухання. Молодиків звинувачували в бандитизмі й пограбуваннях. Для рідних же і громадськості вони - народні месники, які самотужки оголосили війну наркоторгівцям у своєму місті.

- Что у тебя там, соломка? Сколько стаканов?

Хлопці прославилися на всю Чернігівщину авторством оцих відеороликів. Вони самотужки взялися боротися з наркоманією. Кожен мав на те свої причини.

- Мій молодший коловся героїном наркоторговця.

Вони зв'язувалися з ділерами, начебто, щоб купити дурману. Утім, під час зустрічей забирали небезпечний крам, який знищували, й домагалися прізвищ організаторів незаконного бізнесу. Часто в зізнаннях шокованих торгівців лунали імена місцевих правоохоронців.

- До мене оце Валера, начальник УБНОНа оце заїжджав, не часто, так раз у місяць, але як заїде, він мене не трогав, візьме штуку гривень і уїде.

Утім, ніжинським Робін Гудам самі міліціянти не повірили. Їхні дії кваліфікували як бандитизм.

Олександр Силкін, перший заступник керівника УМВС України в Чернігівській області:

- Никакого изъятия и уничтожения не было. По той причине, что когда пытали этих "наркоманов", сами засовували им в карманы наркотики и заставляли давать показания против себя.

2012-го суд став на бік обвинувачення.

- До 11 років, 8 місяців з конфіскацією майна, що належить засудженому.

Це найбільше покарання дістав Владислав Попович, як начебто ватажок банди. Іншим п'ятьом дали менше. Ось, приміром, Дмитро Волик - сім років. Чому стільки - й досі не розуміє мати хлопця.

Світлана Волик, мати підсудного:

- Фактично він тільки в одному епізоді був присутнім, дали сім років по одному епізоду. Він був присутнім в машині і позичив гроші хлопцям для закупівлі цієї макової соломки, для кількості, щоб можна було зняти це на відеокамеру.

Апеляцію народні горе-месники теж програли. Змилувалися над засудженими тільки у вищому спеціалізованому суді. Тут угледіли порушення права на захист.

Катерина Никитюк, адвокат підсудних:

- Просто на певному етапі фахівців всіх видалили з судового процесу, суд мотивував це тим, що вони не з'явилися на судове засідання, але вони подали документи про поважність причини, більш того, кваліфікаційна комісія розглянула питання і не знайшла порушення в діях адвокатів.

Тож суд розпочинається знову - в першій інстанції. Сьогодні відбулося підготовче засідання. Лави начебто постраждалих - порожні. Не бачили скривджених наркоторгівців навіть прокурори.

Андрій Шахов, керівник відділу прокуратури Чернігівської області:

- Я самих не бачив, але питання щодо потерпілих на даний час не вирішувалось, суд оголошував те, що викликалися потерпілі, вони не з'явилися, але причини їхньої неявки суд не оголошував.

Усі ж шестеро начебто бандитів - у повному складі. Хоч здоров'я більшості вже вкрай підірване. Приміром, у Анатолія Поповича - гепатит, а в Анатолія Бондаренка - хвороба судин головного мізку. Декотрих підсудних взагалі тримають, як довічників, хоча вони вже навіть не мають статусу засуджених. 

- Нас туда привезли и содержат в одиночных камерах, мы считаем, что это незаконно.

Керівництво пенітенціарної служби Чернігівщини цього факту не спростовує, каже навпаки - інакше не можна.

Олександр Доробалюк, керівник управління Державної пенітенціарної служби в Чернігівській області:

- Вони находяться не в одиночних камерах, але тримаються по одному, разом вони не можуть утримуватись в одній камері лише тому, що вони проходять по одній справі.

Адвокати б'ють на сполох, бо просто не можуть надавати підзахисним правової допомоги. І благають перевести до Чернігова. Їм невизначено кажуть:

- Час покаже.

Перше судове засідання у справі "ніжинських Робін Гудів" відбудеться вже всередині жовтня.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.