Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 18 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Повені та наркокартелі руйнують Акапулько

18 жовтня 2013, 12:19
Дата ефіру/події: П’ятниця, 18 жовтня 12:19

Відомий у світі мексиканський курорт Акапулько помалу перетворився на пекло. Блискуче місто втратило свій чарівний лиск не лише через руйнівні стихії, а й наркокартелі.

Мексиканський курорт Акапулько, відомий у всьому світі завдяки голівудським стрічкам як місце відпочинку багатих і знаменитих - на межі банкрутства. Тепер це найкривавіше місто Північної Америки - наркокишло, де щотижня гинуть десятки людей у жорстоких війнах між кримінальними угрупованнями. Обраний у грудні президент Мексики Пенья Нето обіцяв побороти злочинність, але поки уряд і поліція безсилі. Лише торік в Акапулько загинули тисяча сімдесят людей, зокрема багато жінок і дітей. Чужоземних туристок неодноразово гвалтували і грабували біля готелів. Банди наркоторгівців викрадають людей і вимагають викупи. Якщо не отримують, жертву холоднокровно мордують - стверджує Хав'єр Морлі, дочку якого вбили 2010-го року.

Хав'єр Морлі, голова спілки мирних громадян:

- Випадки насильства часті в туристичних районах і центрі міста. Акапулько тепер дуже схоже на Чикаго 30-х років у гангстерських фільмах. Тут постійно бачимо криваві сцени. Життя зупинилося, люди такі залякані, що не хочуть нічого розповідати публічно.

До кримінальних війн додалися нищівні стихійні лиха. У вересні курорт затопила масштабна повінь, яку спричинили два тропічні шторми.  65 людей тоді загинули, в зоні лиха опинилися понад 60 тисяч туристів. Цілий тиждень голодні й виснажені чужоземці не могли покинути країни. Не працювали аеропорти, банкомати, бо в Акапулько не було електрики. У затопленому місті панували хаос і масове мародерство. Місцеві мешканці грабували крамниці й супермаркети. А після евакуації туристів багато готелів стали тимчасовими житлами для мексиканців, які все втратили внаслідок повені.

Віктор Гарсія, тесля:

- Плита, холодильник, мікрохвильова піч, кухня, спальні матраци, книжкові полиці, телевізор - все пропало. Все, що нажив за свої 44 роки.

Артуро Санчес, біолог:

- У мене немає іншої домівки. Я втратив свій єдиний будинок. Спочатку вони мають знайти ділянку землі, звести житловий комплекс і заселити мене. Але що я робитиму ці два-три роки?

Загальних збитків на 1,5 млрда доларів - це 9% валового внутрішнього продукту держави. І досі більшість доріг тут закрита, а готелі заповнені туристами менше ніж на 20%. Для міста, дві третини бюджету якого дає туризм - це катастрофа. Тож національні газети рясніють пропозиціями готельєрів -  дві путівки на відпочинок в Акапулько за ціною однієї. Проте охочих до екстрим-відпочинку небагато.

Луїс Волтон, мер міста Акапулько:

- Федеральний уряд повинен допомогти відродити місто. 40% будинків вже відремонтовані. Муніципалітет зіткнувся з великими економічними проблемами, але ми їх здолали. Багато готелів у чудовому стані, і готові приймати туристів-співгромадян та чужоземців.

Тож попри жахливі повінь і злочинність, мексиканці не втрачають оптимізму і сподіваються відродити світову репутацію курорту Акапулько.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.