Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Увага - змії!

24 жовтня 2013, 22:34
Дата ефіру/події: Четвер, 24 жовтня 22:34

Обережно, плазуни. У лісах під Києвом різко побільшало отруйних змій. Про зустрічі з небезпечними рептиліями рясно повідомлень в інтернеті.

Киянин Сергій тільки з лісової прогулянки. Каже: крім свіжого повітря та смачного шашлику отримав ще й добрячу порцію адреналіну.

- Лежит себе змея. Интересно стало. Подошел, посмотрел.

Спочатку вирішив, що то вуж. Коли ж придивився, зрозумів - перед ним отруйний хижак.

Сергій, мешканець м. Києва:

- Это не уж определенно. Что это конкретно - я не знал. Но из любопытства сфотографировал, чтобы потом узнать. В интернете покопался - оказалось, это степная гадюка.

Розповідями про появу в лісах Київщини небезпечних плазунів кишить інтернет. Люди налякані і здивовані. Науковці ж підтверджують - географія мешкання отруйної рептилії таки змінюється: з південних і західних районів степова гадюка поступово перебирається на північ і в центр країни.

Оксана Мороз, біолог:

- Опасность быть укушенным существует реальная в более северных районах, потому что иногда даже в Сумской области встречаются так называемые меланизированные формы - полностью черные экземпляры, которых легко спутать с водяным ужом.

Зі слів фахівців, мігрує степова гадюка через значне потепління, а також збільшення мишей та інших дрібних гризунів - головного харчу рептилії. На непрохану гостю нині можна натрапити навіть у столичних зелених зонах - там, де густі кущі. Передусім - у Гідропарку та Сирецкому гаю.

- Коли вже так трапилось, ви нагинаєтеся по гриб і бачите змію - гадюку чи вужа - головне, не робитии різких рухів і потихеньку назад. Різкі рухи змія сприймає для себе як загрозу і атакує.

Щороку в Україні фіксують по кількасот нападів гадюк на людей. Зустріч з такою змією особливо небезпечна навесні й на початку літа. Отруйні плазуни саме шукають пари - вони нервові й агресивні. Тож запрошувати отруйних хижаків на фотосесію рятувальники не радять.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Краще її не чіпати, обійти подалі. Практично у всіх випадках змія ніколи перша не нападе на людину. Тому треба завмерти на деякий час. Якщо вона сама уповзе, тільки потім розпочинати рух.

Якщо ж контакту з гадюкою уникнути не вдалося і вона таки вкусила, головне - не панікуйте.

Борис Шейман, лікар-токсиколог:

- Наиболее эффективный спсоб минимизировать всасывание яда из ранки - активно провести отсасываеие. Но если воспользоваться этим приемом - не забывать после каждого отсасывания сплевывать и ополаскивать ротовую полость. И потихонечку везти в стационар.

А ще потрібно напоїти постраждалого кількома літрами чаю чи води.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.