Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Аргентинські корови - це не тільки м'ясо та молоко, а ще й джерело палива

29 жовтня 2013, 12:25
Дата ефіру/події: Вівторок, 29 жовтня 12:25

Не лише молоко, а й нове джерело енергії. Аргентинські вчені пропонують видобувати газ з коров'ячих стравоходів. Худоба, як відомо, чи не найбільше джерело викидів метану на планеті. Щоб добро не пропадало, з нього навчилися виробляти недороге паливо для автомобілів. 

Аргентина - один зі світових лідерів з виробництва яловичини. Корови тут пасуться скрізь. І водночас 30 відсотків усіх парникових газів припадають на метан, який виділяють табуни. Все це посилює негативні зміни клімату. І ось у Національному інституті сільгосптехніки вигадали, як поліпшити екологію, зберегти велику рогату худобу й вигідно використати метан з її стравоходів. Тепер корови дають не лише молоко, а й енергію.

Гільєрмо Берра, дослідник Національного інституту сільськогосподарської техніки:

- Ми дивимося на коров'ячу травну систему, як на закритого контейнера з двома отворами, де відбувається процес бродіння без кисню. За допомоги трубок видобуваємо звідти газ. Потім його обробляємо - відокремлюємо метан, котрий є основною складовою коров'ячих відходів. Саме його й використовуватимуть у промисловості.

Складну хімічну реакцію проводять поки що за допомоги велосипеда, прикріпленого до толочія. А він вже переганяє газ через систему очищення. Зрештою отримують майже чистий 95-відсотковий метан. Його можна використовувати і для роботи електростанцій, і для заправляння автомобілів. Поки частка цього палива невелика, але з розвитком альтернативних джерел енергії воно складе гідну конкуренцію традиційним бензинові і природному газові, стверджує фахівець з пневматики Дієго Мена.

Дієго Мена, фахівець з пневматики:

- Метан є метан. Не має значення, звідки ви його берете. Головне - його очищення недороге. Потім газ можете використовувати у промисловості й побуті.

Властивості коров'ячого метану нічим не гірші, ніж природного, із глибин землі. А коштує він значно дешевше. І його можна буде експортувати в інші країни. Адже в Аргентини великий потенціал - одне стадо великої рогатої худоби виробляє до 300 літрів чистого газу в день. Цього досить для роботи холодильника продовж доби. І головне - нове джерело відновлюваної енергії допомагатиме берегти чисте довкілля.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.