Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Китаї засудили виробників олії з відходів

14 листопада 2013, 12:09
Дата ефіру/події: Четвер, 14 листопада 12:09

У Китаї нещодавно засудили на довічне шахраїв, які заробили мільйони на олії зі звичайних помиїв. Вироком шахраї незадоволені, адже покарали одних із тисяч. У країні триває тотальна перевірка. Адже рецепт отруйного нелегального виробництва вже 10 років як не таємниця.

Скандал у Піднебесній набуває світових масштабів! Там винесли вирок шахраям, які виробляли "рослинну" олію з помиїв. Отруту доправляли в ресторани, на базари і навіть фабрики, де виробляли готові продукти. На лаві підсудних - спритники, котрі за кілька років заробили 10 мільйонів доларів. Крутії дістали чималі терміни, деякі - довічні. Гроші підприємливі китайці нажили на непотребі в буквальному сенсі - скуповували тухле м'ясо й відходи на бійнях і з цього готували олію. Працювали десятки підпільних заводів - тисячі тон нелегального продукту в харчові заклади найбільших міст країни та на експорт. Нині в Китаї тривають масові перевірки.

Сяньнін Ху Лян, керівник відділу з боротьби з економічними злочинами:

- Така олія дуже токсична, окрім отруєння, в разі тривалого використання вона може спричинити рак шлунка й печінки.

Мінімум витрат - максимум прибутків. Підприємці за безцінь забирали з ресторанів відходи. Після чого їх кип'ятили, фільтрували й освітлювали. Коли суміш набувала вигляду натуральної олії, її продавали в ті самі й інші заклади.

Лі Цзясинь, слідчий:

- Паковання зроблене дуже добре, нічим не відрізниш від справжнього. З нього неможливо дізнатися, яка якість продукту, тим більше зрозуміти, де воно виготовлене.

І таких шахраїв - через край. Масло з помийної ями розходиться країною цистернами. Воно потрапляє в харчове й фармацевтичне виробництво. Два роки тому влада КНР розгорнула національну кампанію - понад сотню заводів було закрито, 800 людей опинилися за гратами. Громадянам пояснювали: з відходів можна варити лише мило або виробляти біопаливо. Та продаж токсичного масла для їжі виявився значно прибутковішим.

Сю Ченлей, представник китайського бюро суспільної безпеки:

- За статистикою зараз на ринку кожна десята пляшка масла - підробка. Стандарти перевірки треба підвищити якнайшвидше, щоб ми оперативно могли відрізняти цей продукт від звичайного.

Цим аматорським відео в Китаї вже нікого не здивуєш: серед білого дня жінка з чоловіком спокійно відкриває люка і просто з каналізаційних стоків набирає повну флягу. Вдома родина вариво очищає і потім продає як олію. Вони навіть не витрачають грошей на паковання - розвозять продукцію у діжках. Щоправда, на офіційний ринок з цим продуктом не виходять. Їхні клієнти - господарі вуличних кав'ярень і невеликих продуктових кіосків на базарах.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.