Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 5 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Румунські вчені розробили новий замінник донорської крові

4 грудня 2013, 16:19
Дата ефіру/події: Середа, 4 грудня 16:19

Вирішити світову проблему донорства незабаром обіцяють румунські науковці. Вони запевняють - винайшли штучну кров. З чого виготовляють революційний винахід та наскільки його властивості відповідають людському аналогові?

Першими, кому румуни влили в організм штучну кров, стали гризуни. Науковці університету міста Клуж-Напока переконалися - різниці між справжньою червоною і винайденою ними майже немає. Щоправда, за основу беруть не гемоглобін, а гемеритрин. Цей білок видобувають з морських хробаків і бактерій. Він легко транспортує кисень до тканин і нетоксичний, на відміну від раніше створених аналогів.

Раду Силагі-Думітреску, професор Клузького університету імені Бабеша Бої:

- Чимало дослідників намагалося синтезувати штучну кров. Здебільшого, за допомоги тваринного гемоглобіну. Ми знайшли альтернативу - гемеритрин. Цей білок не надто поширений, міститься лише в кількох видах морських організмів і бактерій. Проте, за характеристиками - не поступається. До того ж, він витриваліший, стійкіший до хімічних агентів крові. Зруйнувати його не просто.

Команда румунських науковців працювала над проектом продовж 6 років. Винайдений замінник крові виготовляють, міксуючи воду, сіль і гемеритрин. Розчин майже прозорий, брудно-жовтого кольору. І лише після насичення киснем набуває бузкових та червоних відтінків.

Раду Силагі-Думітреску, професор Клузького університету імені Бабеша Бої:

- Досліди на тваринах дуже результативні. Сподіватимемося, що наші формули з часом стануть у пригоді й людям. Звісно, попереду багато роботи, але я певен, що завдяки цій сироватці ми зможемо зарадити мільйонам хворих. Врятувати безліч життів.

Щороку пацієнтам у всьому світі переливають тисячі літрів крові. Запасів часто бракує, так само як і часу на пошуки донорів. Ці проблеми й вдасться владнати завдяки винаходові.

Раду Силагі-Думітреску, професор Клузького університету імені Бабеша Бої:

- Донорська кров має термін придатності, її заморожують, але запаси постійно треба поповнювати. Гемеритрин же вдасться зберігати в лабораторії роками. Холодильник не потрібен. Досить розчинити порошок у стерильній воді - і препарат готовий.

Румуни певні: цю сироватку можна буде переливати людям вже за два роки.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.