Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 5 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Уругвай запровадив державну монополію на марихуану

13 грудня 2013, 13:53
Дата ефіру/події: П’ятниця, 13 грудня 13:53

Марихуану легалізували в Уругваї. При чому зробили це з ініціативи президента країни. Підпільних наркоторгівців витіснить із ринку держава, й сама контролюватиме ціну на дурман.

Марихуана розширила свою державну географію. Її леґалізував Уруґвай. Із весни у країні можна не лише купувати зілля в аптеці, а й вирощувати вдома. Але не більше шести кущиків. Вийдуть з тіні клуби шанувальників конопель, в які зможуть об'єднуватися до 45-х членів і плекати разом до ста рослин. Таке рішення народних обранців електорат гаряче підтримав біля парламенту.

Мартин Кольясо:

- Сьогодні історичний день, не лише для Уруґваю, а й для всього світу. Ми - перша країна, яка не забороняє, а регулює ринок марихуани. Звісно, тепер громадські організації мають створити ефективний контроль. Та сьогодні для багатьох людей, як ви бачите - свято.

Мілагро Гальєро:

- Ми й раніше вживали марихуану, і тепер дуже раді такому рішенню депутатів. Воно дасть змогу забути про заборони, дискримінацію й соціальну ізоляцію. Це - початок нової історії. На щастя, уряд дослухався до нас, і нарешті ми станемо повноцінними членами суспільства.

Цікаво, що такого подарунка своїм підданим зробив сімдесятисемирічний президент Уруґваю Хосе Мухіка.

Хосе Мухіка, президент Уруґваю:

- Вживання марихуани - не проблема для Латинської Америки. Справжній клопіт - наркоторгівля, і тут дієвим засобом буде не заборона вирощування трави, а державна монополія.

Пан Мухіка - один з найцікавіших лідерів у світі. Вихований ідеями кубинської революції, з шістдесятих років він воював на боці партизанського руху. За своє життя дістав шість вогнепальних поранень і 14 років ув'язнення, два з яких пробув на дні криниці. При цьому Президент - вегетаріанець, людина аскетична, не питуща й сам наркотиків не вживає. Свою зарплату переказує нужденним, а собі лишає 770 доларів - середню ставку у країні. Мешкає лідер країни на ранчо без водогону і про рейтинги не дбає. Проте обіг наркотиків та ціни на них обіцяє контролювати жорстко. Для цього створять навіть державний інститут з марихуани, що визначатиме вартість наркотику. Ймовірно вона буде як на чорному ринку - один долар за грам. Політики, які готували законопроект, сподіваються вивести нелеґальних торгівців з бізнесу. А до появи першого узаконеного зілля налагодити систему ліцензування. На все - чотири місяці.

Роберто Конде, сенатор від панівної коаліції:

- Ми знаємо, що після нашого рішення здійнялася хвиля міжнародних дебатів. І сподіваємося, це привнесе новий елемент у дискусію про способи ведення війни з наркотиками. Старі жорсткі методи провалилися і спричинили наслідки, протилежні тим, яких ми прагнули.

Нині річного обсягу канабісу на чорному ринку в Уруґваї - на 30 мільйонів доларів. За підрахунками фахівців, кожен п'ятий житель країни бодай раз курив травичку. А за статистикою уряду, 120 тисяч громадян вживають наркотик регулярно. Для країни з тримільйонним населенням це багато - переконаний президент, який активно агітував за леґалізацію марихуани і запровадження державної монополії на торгівлю нею.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.