Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Одещині попадали електроопори

21 січня 2014, 22:48
Дата ефіру/події: Вівторок, 21 січня 22:48

Льодовиковий період. Майже 200 населених пунктів Одещини лишилися без електрики через зледеніння та пошкодження енергомереж. Найгірша ситуація в місті Южному. Вже понад добу 30 тисяч його мешканців живуть без світла, води й опалення. Аварію обіцяли полагодити до ночі. Проте через погодні умови не встигають.

Біди чекали на півночі Одещини. А прийшла на вона значно південніше. У понеділок у місті Южному лив дощ, здійнявся шквальний вітер, а за кілька годин притиснув мороз. Все навколо взялося кригою. Електромережі чотирьох районів не витримали. Знеструмлено майже двісті населених пунктів.

Олександр Бугор, керівник служби високовольтних ліній технічної дирекції Одесаобленерго:

- В связи с налипанием на провод, гололед, естественно, что идет утяжеление на провод. А также - сильный ветер. Пошла пляска проводов. И естественно привело к разрушению железобетонной опоры. У нас где-то обледенение до 5 см на провод.

Першими впали дві опори високовольтної лінії, що забезпечує енергією тридцятитисячне місто, Южненський порт та Одеський припортовий завод. Поки енергетики намагалися ліквідувати наслідки аварії, звалився ще один великий стовп.

Олег Кураков, заступник голови Одеської облдержадміністрації:

- К сожалению, у нас на город Южный идет всего лишь одна линия. Но две цепи. На одном столбе проходит 2 цепи. То есть запас есть. Но если упала опора - Южный у нас гасится и близлежащие населенные пункты.

Для містян обрив обернувся миттєвою катастрофою. Вимкнулися електропомпи, що забезпечували Южне водою.

Наталя, мешканка міста Южного:

- Ближе к 3 часам света не стало, через минут 10 не стало воды, и к 5 вечера уже были радиаторы еле теплые.

Місцеві жителі кажуть: щастя, що будинки теплі. А ті, хто був вдома, встигли набрати води.

Наталя Шинкар, мешканка міста Южного:

- Кастрюльку, кувшинчик, и даже в стаканчик, и в бутылочку. Был бы наперсток - и в наперсток набрала бы. Вода наше все, как оказывается. Особенно ее ценишь, когда нету.

Уранці технічну воду містом розвозили рятувальники. Питну люди набирають у криницях у сусідньому селі або у крамницях. Дефіциту, кажуть у мерії, немає. Відчутний інформаційний голод.

Євген Ігнатовський, Южненський віце-мер:

- Бутилированная вода в достатке, хлебобулочные изделия - тоже. В этом плане паники не наблюдается, хотя елементы есть. Самое главное, что нет интернета. Потому что ощущается: потеряна связь с внешним миром. Оказывается, это очень ощутимо.

Через аварію в місті не працюють школи та дитячі садки. Лікарню обігрівають з автономного джерела. За допомоги генератора відпомповують у резервне водоймище каналізаційні відходи. Та найголовніше завдання - запустити систему опалення. Адже температура знижується, і труби можуть не витримати. А енергетики, які обіцяли полагодити мережу до ночі - не встигають. У найліпшому разі її поновлять вранці.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.