Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 16 червня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Протистояння очами медиків

22 січня 2014, 21:25
Дата ефіру/події: Середа, 22 січня 21:25

Інформація про постраждалих у мітингувальників та міліціянтів разюче різниться. Нині офіційну статистику оприлюднили столичні медики. В них сповіщають про двох загиблих та приблизно чотири десятки поранених. У медичному штабі протестувальників інформують вже про п'ятьох людей, що втратили життя, та три сотні травмованих. Кажуть, двох принесли ще живими, але лікарі не змогли їх врятувати, бо під час сутички постраждав сам медичний пункт.

Двох чоловіків з кульовими ранами принесли з вулиці Грушевського до лікарів-волонтерів. Одного - приблизно о 6-й ранку, іншого - трьома годинами пізніше.

Тарас, фельдшер-волонтер:

- Я бачив вбитих, вони застрелены обоє. Один має два кульові поранення, смертельні, в голову, дві в грудну клітку, одна велика в ділянку серця, розмір см 4.

Допомогти їм медики вже не змогли.

Тарас, фельдшер-волонтер:

- Хто вбиті? Чоловіки, мужчини, один років 40, другий 22 роки. Пишуть в Інтернеті, шо він в Червоному хресті працював, їх не упізнали. Тіла вже звідси забрали.

У департаменті ж охорони здоров'я  про кількість ран у померлих воліють не говорити.

Віталій Мохорев, керівник департаменту охорони здоров'я КМДА:

- Все що стосується характеру ушкоджень, причин смертельного випадку - ця інформація буде надана після того, як буде проведено розтин.

Обидвох вже впізнали. Молодик - хлопець із Дінпропетровщини - Сергій Нігоян. Старший - громадянин Білорусі Михайло Жизневський. Активісти переконані: убиті - жертви снайперів. Тим часом лікарі- добровольці й далі рятують постраждалих. Побиті, всі в синцях і з проламаними черепами вони лежать просто в коридорах. Шпиталь мітинґувальників кишить пораненими. Лише за кілька годин надали першу допомогу більш ніж сотні ушкоджених. Іван з перебинтованою головою і струсом мізку. Каже, йому просто в голову беркутівці кинули величезну каменюку. 

Іван, постраждалий:

- Хочу, щоб мій син малий жив спокійно, щоб його ніхто не бив. Боляче на душі, що дітей б'ють наших. Лишаюсь в строю.

Ярина, лікар-інтерн:

- Закрита черепно-мозгова травма у нього, приблизно до 3 см, струс мозгу. Ми йому заспокійливе дали, але потребує госпіталізації.

Утім, Іван, як і більшість тутешніх пацієнтів, навідріз відмовляється від ушпиталення. Головний медик штабу спротиву пояснює: люди просто бояться опинитися в державній лікарні.

Олег Мусій, координатор медичної служби штабу національного спротиву:

- Самі мітингувальники не хочуть, і ці звернення з 19 числа свідчать про масові звернення до нас саме і масову відмову мітингувальників лягати в державні заклади охони здоров'я. Втручаються невідомі особи, це як правило переодягнені правоохоронці, і заваджують їм надавати медичну допомогу. Після того, як їм там надали медичну допомогу, їх зустрічають невідомі і вивозять у невідомому напрямку.

Нині в цьому саморобному шпиталі працюють десятки медиків. Усі волонтери. Надають першу медичну допомогу за лічені хвилини. Медикаментів також вистачає. Кажуть, небайдужі кияни привозять. Списки всі в соціальних мережах.

Олена, провізор:

- Люди приходять, питають, дзвонять, на гарячу лінію дзвонять.

Медики ж у державних лікарнях звітують - за весь час протистояння до них потрапили лише більше чотирьох десятків мітинґарів. А що люди масово йдуть у польові шпиталі - віри не ймуть.

Віталій Мохорев, керівник департаменту охорони здоров'я КМДА:

- Нібито там було звернень більше ніж тисяча, 1400 - прозвучала така цифра, ми б хотіли висловити з цього приводу свою думку і сказати, що це в принципі неможливо, тому що така кількість звернень, вона має адекватним чином обслугована, якщо звертаються до волонтерських пунктів - це є втрата часу. Просимо звертатись в усіх випадках до бригад швидкої допомоги.

Тим часом у польових шпиталях - нові пацієнти.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.