Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Якою буде люстрація по-українському

25 лютого 2014, 22:24
Дата ефіру/події: Вівторок, 25 лютого 22:24

Чищення лав чиновників, правоохоронців та суддів. Проект постанови про люстрацію зареєстрували у Верховній раді. Сам закон депутати пообіцяли розробити впродовж двох місяців, й тоді детальніше розповісти про механізм виконання та критерії. Тотальне чищення державного апарату було й серед основних вимог протестувальників.

Заява про звільнення впродовж 24-х годин, інакше безпеки не гарантують. На Волині громадські організації заявили про початок свого люстраційного процесу.

Павло Данильчук, координатор люстраційного комітету:

- Перезавантаження цієї системи просто неможливе без люстраційних процесів, тому ми ініціюємо зараз тут створення цього громадського люстраційного комітету.

До комітету не беруть політиків і чиновників. Бо їм, власне, ультиматум і висунули. Вже є перші звільнення - заяви написали прокурор області та головний лісничий, трохи згодом - і керівник волинської міліції.

Оксана Ярош, громадська активістка:

- Це не каральна операція і не порушення прав людини, а фільтр і процедура для недопущення і неповернення до того, що було.

Утім, фахівці наголошують - запроваджувати люстрацію мають на найвищому законодавчому рівні.

Валентин Малиновський, керівник управління Головної державної служби у Волинській області:

- Для того, щоб почати процедуру люстрації, необхідно парламенту прийняти відповідний закон, і ось після того, як буде прийнятий закон, і розпочнеться сама процедура.

У Верховній Раді тільки зареєстрували проект постанови про проведення люстрації. Сам закон обіцяють розробити упродовж двох місяців. Деталей поки не розголошують, кажуть про суть чищення.

Ігор Швайка, народний депутат України:

- Ти співпрацював зі злочинною владою,ти заплямував себе не особисто, не персонально, ти робив все по інструкції, був частиною тої системи, через таких, як ти, злочинна влада тримається на місці.

Утім, обіцяють не відходити від узвичаєних люстраційних норм.

Андрій Мохник, народний депутат України:

- Люстрація - це усунення цих людей з посад і заборона обіймати посаду впродовж певного терміну часу, 5-10 років і тд, вони можуть займатися приватними правами, бізнесом, але не можуть мати доступу до держслужби, служби в органах місцевого самоврядування.

Рішення ухвалює суд. А ось докази вини наводять так звані люстраційні комітети. Політтехнологи додають - цей процес доволі тривалий, тож розпочинати його треба негайно. Утім, поки не зачіпаючи Верховної ради.

Тарас Березовець, політтехнолог: 

- Я категорично проти розпуску парламенту зараз, це єдиний легітимний орган, він поганий, там багато корупціонерів, багато людей, які причетні до злочинів, але розпустити парламент тільки тому, що вони там є - це колективна відповідальність.

Узятися поки можна до правоохоронних структур і судів.

Тарас Березовець, політтехнолог:

- Треба зачистити судову систему, правоохоронну, а тоді вже зачищати чиновників, політиків і тд. СБУ, прикордонна служба, МВС, армія, митниця - це ті служби, які мають бути суттєво люстровані.

Тотальне чищення лав державного апарату - одна з основних вимог і протестувальників. Нині на Майдані думки різні. 

- Що ж вони, він сидить з мільонами у ВР, хіба він буде думати за мене.

- Верховну раду зразу розпустити - держава без влади, це самоуправство.

Експерти додають - миттєво люструвати більшість можновладців не вдасться. Тому радять вгамувати народний гнів, який іноді виливається у псування майна та притискання свобод, і запастися терпінням.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален
только нелюди и садисты могут так поступать с незрячим инвалидом !
георгий 05.04.2014, 08:31 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.