Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Польща лікує поранених Майдану

1 березня 2014, 01:04
Дата ефіру/події: Субота, 1 березня 01:04

Десятки поранених майданівців лікують у шпиталях за кордоном. Польща одна з перших європейських країн запропонувала допомогу постраждалим. Щодня медики оперують тяжко недужих українських пацієнтів. Тих, чий стан легший, оздоровлюють.

Шпиталь Підкарпатського воєводства - як наш обласний - у ньому дев'ятеро постраждалих. Усі - зі Львівщини.

Вікторія Балицька, кореспондентка:

- Польські шпиталі для десятків поранених стали не лише місцем якісного лікування, але й осередком безпеки. Зараз майданівцям, які тут перебувають, вже ніщо не загрожує, проте більшість відмовляється від спілкування із журналістами.

З-поміж пацієнтів говіркий лише Роман Тітик. У нього поранена нога. 18-го лютого хлопець із близьким приятелем охороняв барикаду на Інститутській. Друга застрелили в нього перед очима.

Роман Тітик, постраждалий:

- Ну, і потім я впав. Удару не було, ніякого болю не було, просто вдарило і чую, що нога не чує. Права нога почуття втратила.

Роман цілими днями прокручує в голові ті страшні події - намагається збагнути, чому загинуло стільки людей. Каже, серед майданівців були дивні типи, які наче заманювали в пастку.

Роман Тітик, постраждалий:

- Ну бачив там хлопців там декілька, вони все махали рукою, і ми казали - відходіть, бо нема нікого, нас мало. А вони все махали рукою - ходіть за нами, ходіть за нами, ходіть за нами. Там один такий був повністю в цьому, в чорному екіпіруванні. А потім я не його бачив, бачив подібну людину ту во, коли берут відступав - між ними тоже була така людина.

До Романа з України приїхав друг Степан. Проте підтримує морально всіх поранених.

Степан Осімницький, приятель постраждалого:

- Спілкувалися ми з одним хлопакою, який, коло якого розірвалися дві гранати шумові, власне, хлопець втратив, я бачу, він навіть рухається якось так, координація в нього трошки слабенька, і заїкається.

З українцями працюють психологи й духівництво. Проте першочерговим поки що є лікування вогнепальних ран. Лише в цьому шпиталі - троє тяжко-хворих, чиє життя ще під загрозою.

Кшиштоф Поплавські, заступник керівника шпиталю:

- Є один пацієнт, лікування й реабілітація якого будуть дуже тривалі. У нього ампутоване ліве передпліччя та пальці правої руки. Доведеться його консультувати в центрі реімплантації.

Стан більшості поранених вже ліпший. Зокрема й душевний.

Кшиштоф Поплавські, заступник керівника шпиталю:

- Вони весь час дивляться по телевізору українські новини. І завдяки тому, що бачать продовж останніх кількох днів, їхній психологічний стан суттєво поліпшився. Вони переконалися, що та їхня жертва мала сенс.

А ось це - міський шпиталь Перемишля. Тут лікується троє майданівців.

- Штани підшиваю собі, бо задовгі. Треба нормально виглядати, а як же!

У Богдана через плече куля пройшла навиліт. Каже, тутешні містяни приносять навіть голубці, бо вважають їх улюбленою стравою українців.

Богдан Верхуляк, постраждалий:

- Лічат нормально, дуже доборе. Файно всьо. Хороша лікарня, тілько нам тре повчитися.

Олександр Бачек, почесний консул України в Перемишлі:

- Опіка є дуже добра, рятують тих людей. Крім того, багато людей приходить відвідати постраждалих, приносять фрукти, овочі, страви та інші потрібні речі.

Українські пацієнти будуть у польських шпиталях до цілковитого одужання.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.