Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 12 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Волевиявлення в Харкові скінчилося спаленням книжок

16 березня 2014, 21:20
Дата ефіру/події: Неділя, 16 березня 21:20

Тим часом попри судову заборону в Харкові на центральній площі відбувся численний мітинґ з імпровізованим референдумом. Проголосувавши за федералізацію, проросійський натовп зробив спробу захопити обласну держадміністрацію. Утім міліція оборону втримала, і протестувальники пішли містом - шукати іншого об'єкта агресії.

Мітинґ на харківській площі Свободи починається опівдні: в цей час він ще нечисленний. Пристрасті розпалюються, коли на майдані з'являються судові виконавці.

Андрій Зічненко, суддя Харківського окружного адміністративного суду:

- Суд приходить до висновку, що заклики до федералізації Харківської області, про захват влади у неконституційний спосіб та перепорядкування правоохоронних органів свідчать про загрозу суверенітету і територіальній цілісності держави, правам і свободам мешканців регіону.

Окружний адміністративний суд ще в п'ятницю діяв на випередження і ухвалив: масові заходи 16 березня - заборонити. Мотивація: в намірах організаторів є загроза територіальній цілісності та національній безпеці.

На площі виконавців зустрічають агресивно: транспорт з представниками служби блокують, лунають вигуки - перекинути та розтрощити мікроавтобуса.

Розправившись з виконавцями, мітинґарі - їх вже понад 5 тисяч - голосують за федералізацію. До протестувальників долучаються молодики з георгіївськими стрічками, з битками і в масках. Вони підбурюють натовп штурмувати обласну держадміністрацію. Активісти розгортають велетенського прапора Росії й роблять кілька спроб здолати міліційний кордон - та силовики оборону втримують.

Розчарований марною спробою, натовп вирушає в мандрівку вулицями. Спершу йдуть до Російського консульства. Потім - до Польського дипломатичного представництва. Наступними в маршруті були управління МВС та СБУ. Проте, біля них мітинґарі не затрималися. Головною їхньою мішенню став офіс харківської Просвіти. Там розміщені також штаб Євромайдану й організації Патріот України, яка представляє в місті Правий сектор.

Микола Фоменко, заступник керівника ГУ МВС України в Харківській області:

- Внутри здания никого не было, оно было под охраной милиции. Но мы не рассчитывали на такое поведение, потому охрана была немногочисленная. Соответственно, толпа - 1,5 тысячи людей - она прорвала эту охрану и ворвалась в здание.

Агресори розтрощили приміщення вщент, повибивали вікна, повикидали прапори та навіть спалили бібліотеку - зокрема, книжки з історії України.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.