Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 7 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Львові колишні підслідні не можуть повернути грошові застави

21 березня 2014, 21:55
Дата ефіру/події: П’ятниця, 21 березня 21:55

Свого часу затримані за підозрою у різних злочинах вносили на рахунок суду суми від 30 до 100 тисяч гривень, щоб не перебувати у слідчому ізоляторі. Після того як в ході слідства або судового розгляду було доведено непричетність підозрюваних до злочинів - вони отримали право забрати грошову заставу. Однак у львівському управлінні Держказначейства коштів не віддають.

Павло влітку торік ускочив у халепу - за що саме, воліє не розповідати. Аби уникнути слідчого ізолятора, вніс заставу.

Павло Кібляр, постраждалий:

- Назбирали мої родичі, рідні, ну, короче, з жінчиної сторони, мої батьки назбирали. Сказали внести 91 тисячу сімсот шістдесят гривень за мене застави. І з 31 грудня до сьогоднішнього дня я оббиваю пороги, і мені навіть близько не збираються повертати цю заставу.

Про борги вже нагадують кредитори. Іван - близький приятель Павла. Коли з другом сталася біда - позичив п'ятдесят тисяч заощаджень. Тепер оббивають пороги разом.

Іван Базюк, мешканець м. Львова:

- Зараз в мене сім'я недоїдає. Бабка старенька їсти хоче. А ту, раз я всі гроші віддав, зараз тяжке життя, працювати, мені зараз гроші треба віддати. Я поназичав тоже. А вони мені зараз говорять, що не віддамо - через рік, через два. А через рік, через два я здохну.

У скарбниці кажуть те, що й завжди і таких випадках - немає грошей. У країні криза - хоч би на пріоритетні галузі вистачило коштів. Спершу фінансують зарплати, медичні закупівлі, харчування соціальних установ та комуналку. А вже потім - решту.

Петро Могиляк, керівник Головного управління Державної казначейської служби України:

- Стан цього рахунку бажає кращого. На сьогоднішній день стан є незначний і це не дозволяє органам головної казначейської служби безперебійно в визначеному законодавством порядку здійснювати платежі.

Це незаконно, впевнений правозахисник Олег Мицик. Адже заставні кошти вносять на спеціальний депозитний рахунок. І їх держава має повернути одразу після відповідної ухвали суду.

Олег Мицик, правозахисник:

- Казначейство зобов'язане повернути заставу на протязі п'яти днів банківських чи календарних з моменту, коли громадянин внесе всі документи для повернення.

Повернути застави лише у Львові не можуть десятки колишніх підозрюваних. Походи до скарбниці марні - там ніхто нічого не обіцяє. Чиновники кажуть: чекати, поки надійде фінансова допомога з-за кордону.

Іван Базюк, мешканець м. Львова:

- Якщо вони мені не повернуть гроші, я тільки буду тут спати. А ні, то вибачте, я, хоч це дуже великий гріх, руки на себе накладувати, но нема інакшого виходу. Я хоч честь і гідність свою збережу.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.