Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 30 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Українці вимагають акцизи за тютюн та алкоголь віддати важкохворим

26 березня 2014, 23:19
Дата ефіру/події: Середа, 26 березня 23:19

Податок з товарів смерті на товари життя - із такою ініціативою виступають майже всі пацієнтські організації України. Й просять народних депутатів ухвалити розроблені ними законопроекти - про підвищення акцизів на алкоголь і тютюн, який йтиме на потреби медицини. А вони величезні - приміром, цьогоріч дефіцит ліків за державними програмами МОЗу становить майже 60 відсотків.

Під стінами Верховної Ради такий собі флеш-моб - символічно померли кількасот людей. А все, щоб привернути увагу громадськості і народних депутатів - щодня помирає 1607 людей від нестачі ліків.

Дмитро Шерембей, голова організації Пацієнти України:

- Существуют 18 госпрограмм, в которых финансирование от 10% до 40, это все люди - в официальной статистике здравоохранения, смертность зарегистрирована официально именно в этих программах.

Донька Оксани Олександрової увійшла в цю статистику. Дівчина померла від легеневої гіпертензії. Захворювання рідкісне - чотири випадки на мільйон. В Україні 83 таких недужих. Потрібне їм лікування дороге - до 25 тисяч гривень на місяць.

Оксана Олександрова, голова правління Асоціації хворих на легеневу гіпертензію:

- Эту сумму не оплачивают нашим пациентам, когда врач ставит диагноз, стараются забыть о пациенте, его не видеть, у нас нет центра легочной гипертензии.

Ідентичні проблеми державного недофінансування відчувають і хворі на муковисцидоз, яким щоденно потрібні антибіотики, розчини для інгаляцій, вітаміни.

Юлія Бойчук, член Асоціації хворих на муковісцидоз:

- Мы просто физические не можем, оказываясь в материальной яме, не можем себе позволить, дети страдают потому, что их дыхание похоже на дыхание людей в противогазе, чтобы это облегчить и просто избежать смерти, нам необходима какая-то помощь.

Тільки частково фінансують медикаментозні потреби й ВІЛ-інфікованих. Купити ліки власним коштом вони не можуть взагалі.

Дмитро Шерембей, голова організації Пацієнти України:

- Примерно по нашим оценочным данным около 70 тыс людей, которые сегодня не получают препаратов, официально ВОЗ говорит, что половина этих людей не доживут до конца года.

Хронічне недофінансування медицини пацієнтські організації пропонують перекрити збільшенням акцизів.

- На алконапитки на 10% подорожание, на табак на 20%.

Гроші ж спрямовувати суто на потреби медицини. Підготували два відповідних законопроекти. Якщо їх ухвалять, до бюджету потрапить додатково кілька мільярдів гривень.

Олександр Пономаренко, економіст:

- 3 млрд и 111 млн будет направлено на закупку лекарств именно по этим программам, и 750 млн - на строитеьство Охматдета.

Так роблять чимало країн, що розвиваються. Приміром, Греція, Таїланд, Малайзія. Тим більше, кажуть - в Україні алкоголь і тютюн чи не найдешевші в Європі. Тож на гаманцях споживачів цих товарів збільшення акцизів надто не позначиться.

- На бутылке слабоалкоголки - около 50 копеек.

Утім, автори ініціативи кажуть - вже зустріли спротив у Верховній Раді.

- Два закона: один - как собирают, второй - куда пойдут деньги, они зарегистрировали - как потратить деньги, они саботируют повышение акцизов.

Після акції законопроекти пообіцяли розглянути на засіданні комітету з питань охорони здоров'я. Мовляв, і самі зацікавлені в тому, щоб ухвалити документи.

Роман Ілик, перший заступник голови комітету охорони здоров'я Верховної Ради України:

- Сьогодні в Україні не фінансуються окремі держпрограми навіть на 10%, в даному випадку йде мова про реєстрацію законопроектів в профільному комітеті, а після цього в сесійній залі.

Це вже не перша спроба запровадити такі законопроекти за останні роки. Попередні закінчувалися фіаско. Яка доля чекає ці документи - буде відомо згодом.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.