Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Подолати корупцію - що для цього треба?

10 квітня 2014, 00:22
Дата ефіру/події: Четвер, 10 квітня 00:22

Майже половину дозволів, що їх потрібно оформляти підприємцям, скасували. За це нині проголосували у Верховній Раді. То один із пунктів подолання хабарництва. Так звана дерегуляція. Наступний захід може бути - створення Національної служби боротьби з корупцією.

Вона - масштабна, місцями навіть легалізована. Нею просякнуті всі галузі. Навіть ті, що покликані з нею боротися.

Ігор Воловик, керівник відділу УСБУ у Дніпропетровській області:

- Хабар у 165 тисяч грн. зажадали двоє співробітників міліції та податківець від приватного підприємця за закриття проти нього кримінального провадження.

Мова про корупцію. Масштаби якої в Україні приголомшливі. За підрахунками експертів - це 500 мільярдів гривень за чотири роки.

Дмитро Олійник, заступник голови Федерації роботодавців України:

- Наприклад, це 12 бюджетів Міноборони, це 7 річних бюджетів Міносвіти, 25 бюджетів МОЗ.

Повернути гроші до бюджету й покарати винних - функції, що невдовзі може взяти на себе Національна служба боротьби з корупцією. Відповідний закон про її створення подали до Верховної Ради. Новий орган планують зробити: незалежним від виконавчої влади, з призначеним РНБО очільником, а також з реальними можливостями садовити за ґрати, приміром, за організацію й реалізацію корупційної схеми.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Жорстка та реальна боротьба, вистачить уже тих, що золоті батони купують, вже повинні крошити батони в местах не столь отдаленних.

Орган планують на кшталт польського Антикорупційного бюро з функціями слідства й дізнання. Зазначимо, після створення цієї структури сусідня держава піднялася в рейтингу подолання хабарництва на 41-шу сходинку, тоді як Україна на сотню щаблів нижче. Та боротьба з хапугами недешева.

Тетяна Чорновол, урядова уповноважена з питань антикорупційної політики:

- Потребує розроблення конкретно по Україні, але ми бачимо - Польща, коли починала створювати службу - це 17,8 млн євро, коли розгорнулася в повному складі, стала 30 млн євро.

Та вкладення того варті! Ось приміром, цифри однієї з корупційних схем, що її нещодавно викрила Генпрокуратура. З 2009-го посадовці деяких Міністерств, СБУ та керівництво майже всіх облдержадміністрацій під керуванням бізнесмена Сергій Курченка реалізовували невигадливий план: у державних підприємств купували скраплений газ за заниженою ціною, а потім паливо продавали значно дорожче на заправках.

Олег Махницький, в. о. генерального прокурора України:

- Керівники облдержадміністрацій вчиняли фальсифікацію документів з метою розкрадання та легалізації коштів, встановлена сума збитків понад 1 млрд грн.

Законопроект про створення Національної антикорупційної служби ще не ухвалено, але фахівці сушать голову над проблемою - хто там працюватиме?

Тетяна Чорновол, урядова уповноважена з питань антикорупційної політики:

- Звичайно, доведеться ядро набирати з людей, які мають досвід роботи в правоохоронних органах, на це дивлюся з жахом, як їх просіювати, як від них вимагати роботи.

Утім, згідно із законопроектом, для роботи в Національній антикорупційній службі досвіду роботи в лавах МВС не вимагатимуть. Тож багато хто, кому болить за Україну, вочевидь зможе спробувати здобути там посаду.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.