Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Львівщина потерпає від повені

16 травня 2014, 23:30
Дата ефіру/події: П’ятниця, 16 травня 23:30

Рясні й затяжні дощі накоїли лиха на Львівщині. Через підняття рівня води в річках затопило десятки сіл у чотирьох районах області. Загалом - сімсот подвір'їв. Рятувальники цілодобово евакуйовують тих, чиї будинки залило найбільше. Повінь розмила також залізничну колію - відтинок Стрий-Дрогобич закритий для руху поїздів. Місцева влада має намір оголосити в реґіоні надзвичайну ситуацію.

Село Бісковичі Самбірського району затопило за лічені години. Люди, які вранці пішли з домівок, вже в обід не могли дістатися будинків. А котрі залишилися в хатах, опинилися в пастці. Дев'яносторічну бабцю Анастасію з її кімнати човном вивіз онук. Старенька каже - в помешканні вода сягає ліжка.

Анастасія Німець, постраждала:

- Йой, я знаю, та то штири роки напевно тілько не було. Та в хаті тілько води в хаті, одна вода.

А ось місцевий герой - Богдан. За нього потерпало півсела - хлопець із приятелем застряг серед великої води трактором. Не дочекавшись допомоги, пішли вбрід - ледь не втопилися, адже вода сягала шиї.

Богдан Голик,постраждалий:

- Та ми поняли, що нема що чекати, бо вода наближається. Прицеп ще було видно, поки ми сиділи, по телефону говорили, причепа вже не було видно. А там досить було глибоко, ми тако були в воді.

У більшості будинків цілком позаливало підвали. Люди втратили всі запаси продуктів. Та найбільше лихо селян - на городах.

Наталя Олексак, постраждала:

- От подивіться, ті городи всьо залиті. Всьо, що посадили, то вже всього нема і не буде нічого вже. Бульба, всі запаси закрутки, капуста квашена.

Алла, постраждала:

- А що зробимо, поставили мішки з піском, щоби не затікало, а так що зробиш. Проти божої волі не попреш, нічого не зробиш.

Та частина селян переконана - справа не лише в Божій волі, а й у чиновницькій. На місцевій річці вже 6 років не можуть добудувати дамбу.

Йосип, мешканець с. Бісковичів:

- Та в одному місці зробити 100 чи 200 метрів дамби, і того би не було. А вже три рази людей топить. І ніхто того не бере собі.

Сільський голова сподівається, що після цього лиха чиновники заметушаться і нарешті збудують укріплювальні споруди на річці.

Микола Гринда, Бісковицький сільський голова:

- Починаємо робити кошторис. Ну і щось гальмує весь час. Так як в нас грошей бракує, але надіємся, що влада повернеться до нас лицем, вода зійде і будемо робити дамби такі, як мають бути.

А тим часом у селян уся надія на надзвичайників. Ті зі спецтехнікою цілодобово чергують у затоплених селах.

Ігор Ущапівський, керівник управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Львівській області:

- Зараз працює три наших човна. Збираєм в першу чергу дітей, людей похилого віку, надаємо допомогу і проводимо заодно розвідку - яка ситуація. До кінця ми її ще не знаємо. Знаємо, що половина села затоплена і це 150-180 дворів та будинків.

Загалом підтопило 700 дворів у селах, які в басейні приток Дністра та Сяну. Рятувальники прогнозують - якщо не буде рясних дощів, то вже завтра вода спадатиме. Відпомповувати її з обійсть розпочнуть лише тоді, як буде сталий рівень у річках.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.