Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 26 червня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Британській королеві подарували унікальну карету

5 червня 2014, 13:13
Дата ефіру/події: Четвер, 5 червня 13:13

Карета з яблуні, під якою Ньютон вигадав закон всесвітнього тяжіння. А ще - з елементами найвідоміших британських реліквій і пам'яток. Єлизаветі Другій презентували розкішний транспортний засіб. Який він, монарший ридван - побачите у сюжеті.

Золота карета Єлизавети Другої 5,5 метрів завдовжки, важить до трьох тон, запряжена 6-ма кіньми. Австралійський дизайнер Джим Фреклінгтон витратив чверть мільйона доларів, що спроектувати унікальний транспорт і доправити до Букінгемського палацу. Майстрував екіпажу для урочистих подій 14 років. Востаннє так званий королівський автопарк поповнювали 1901-го. Всі деталі нового ридвана зібрані в містечку Менлі, на околиці Сиднея. Автор каже - це така собі капсула часу. Адже в ній втілена ціла епоха британської історії.

Джим Фреклінгтон, дизайнер:

- Корона нагорі, приміром, з решток корабля "Перемога", яким стернував славетний лорд Гораціо Нельсон. Якби він не звитяжив у Трафальгарській битві - хто зна, якою мовою ми б нині розмовляли. Окрім того, карета оздоблена частинками матеріалів з ледь не всіх історичних місць Британії - Вестмінстерського абатства, Собору Святого Павла, Единбурзького та Віндзорського замків.

Усі куті деталі ремісники виготовили вручну, так само вичиняли шкіру. Ліхтарики - кришталеві. Кожна з дверних ручок у транспортному засобі позолочена. А ще інкрустована 24 діамантами та 130 сапфірами. Корпус і колеса алюмінієві, а ось інтер'єр з парчі. Майстри кажуть: на все про все витратили 400 згортків сусального золота. Втім, обладнали ридван і сучасними елементами - сидіннями з підігрівом, автоматизованими вікнами й дверима, відеокамерами та автономним живленням, що дає змогу рухатися й без коней.

Джим Фреклінгтон, дизайнер:

- Карета особлива, бо втілює в собі часточки історії. Вона уособлює події за останню тисячу років. Я зміг застосувати метал, деревину з найвидатніших будівель, кораблів, літаків Британії. Тут зосереджені всі події й персоналії, які сформували сучасну імперію такою.

Нову карету будували до вісімдесятирічного ювілею монархині. Втім, презентувати вчасно не змогли - через філігранність і складність роботи. Лише нині 88-річна Єлизавета Друга змогла вперше здійснити мандрівку в розкішному транспортному засобі. Символічно разом з чоловіком, як годиться за королівськими традиціями, вона прибула відкрити сесію британського парламенту та виголосити тронну промову - останню перед прийдешніми виборами до законодавчого органу. Волевиявлення заплановано на наступний рік.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.