Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 19 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Києві затримали ватажка кримських бандитів

5 червня 2014, 23:59
Дата ефіру/події: Четвер, 5 червня 23:59

Лідера кримського злочинного угруповання затримали в Києві. Юру Молдована на півострові знають добре, нині він очолює так званих Башмаків. Його пов'язують із серією тяжких злочинів - вбивствами й рейдерськими захопленнями. Проте, спіймався бандит на викраденні столичного бізнесмена.

Відомого авторитета, лідера кримської  банди "Башмаків" Юру Молдована схопили в одному з найдорожчих столичних готелів. Затриманий - справжня легенда кримінального світу.

- Юрій Єрняк, в світі криміналу - Юра Молдован, 67 року народження, один із лідерів організованого злочинного угруповання "Башмаки", банди, яка діє в Криму з кінця вісімдесятих.

Цього разу йому інкримінують викрадення київського бізнесмена. Наприкінці травня підприємця схопили в Солом'янському районі столиці, запхнули до авта, штрикнули ножем і возили містом - вимагали з нього сто три тисячі доларів. Коли чоловік зголосився заплатити викуп, його відпустили. Та постраждалий одразу звернувся до правоохоронців, а вони діяли швидко й затримали гангстера. Під час обшуку в машинах Молдована знайшли цілий арсенал зброї.

Віталій Баганець, керівник управління прокуратури м. Києва:

- Викрадення людини, розбій, вимагання. Було проведено два обшуки в цих двох авто, під час обшуку були знайдені два автомати, рожки з зарядженими кулями, штурмова гвинтівка, кийок резиновий, димові шашки, номерні знаки - зараз перевіряється, кому вони належать і на яких авто були зареєстрвоані.

За оперативною інформацією, "Башмаки" спеціалізувалися на привласненні державного та приватного майна, підкуповували посадовців, провадили незаконну комерційну і фінансову діяльність. Та головні їхні злочини - здирництво, наркобізнес і замовні вбивства.

Олександр Іщенко, керівник ГУБОЗ України (1992-1996):

- Понимаете, настолько многогранна была деятельность их, они тероризировали не только Крым, а и соседние области, в результате органы внутренних дел стояли постоянно на ушах, и не только ГУБОП, а и прокуратура, и СБУ, мы не успевали иногда реагировать на те преступления, которые они совершали.

І хоча лідерів угруповання за роки існування неодноразово вбивали - банда діє й нині. За різними підрахунками, тепер у ній до п'яти десятків активних членів. Востаннє "Башмаків" масово заарештували 2006-го.

Олександр Іщенко, керівник ГУБОЗ України (1992-1996):

- В августе шестого года были арестованы 20 членов группировки, причастных к ряду убийству на территории Крыма, Харькова, Херсона. А уже в одиннадцатом году аппеляционный суд Одесской области огласил вердикт в отношении 22 "Башмаков", двое приговорены к пожизненному. Я сегодня не могу что-то утверждать, но думаю, что остатки "Башмаков", равно как и Сейлема, равно как и других преступных группировок, которые в конце 80-90 были, они существуют, и нашим подраздениям ГУБОП хватает работы.

Разом з лідером правоохоронці затримали ще одного члена банди. Інших двох найближчих поплічників ватажка розшукують. Юрію Молдовану Печерський суд Києва обрав міру запобіжного заходу - два місяці арешту.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.