Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Вкладників "Доступного житла" ошукали і забудовник, і банк, і держава

25 червня 2014, 22:20
Дата ефіру/події: Середа, 25 червня 22:20

Доки одні ділять сотні квадратних метрів житла, інші залишилися взагалі без грошей і квартир. Більше сотні людей кинуто напризволяще через невиконання умов програми Доступне житло. Сімдесят відсотків вартості нових осель громадяни сплатили самостійно, ще тридцять - мала дати забудовникам держава. Проте до нових помешкань сім'ї так і не потрапили.

Довгоочікуване вирішення квартирного питання. Це все, про що мріяла Ніна Петрівна. Останніми роками на сорока квадратних метрах її оселі мешкає восьмеро людей. Тож усією родиною складали гроші, частину позичили й нарешті стали учасниками державної програми Доступне житло. За нову домівку сплатили згідно з умовами - сімдесят відсотків.

Ніна Скопич, постраждала:

- 400 тисяч - це сімдесят відсотків, ми продали абсолоютно все, що можна було продать, й влізли в борги. Пан Комнатний до останнього обіцяв, що у вас буде квартира, у вас ситуація ексклюзивна.

Омріяного житла жінка так і не отримала, натомість тепер купа проблем.

Ніна Скопич, постраждала:

- Була постанова Кабміну, що із громадянами, з якими був укладений договір в 13 року, що Кабмін виділить гроші й закриє цю програму. Сьогодні всіх цих людей обдурили, як і мене. Кошти виділені, але в недостатній кількості, як нам сказали. Тому що на всіх їх не вистачило, і як їх розподіляли- невідомо.

У Тетяни майже ідентична ситуація. Гроші з чоловіком зібрала, заплатила - квартири не отримали. І повернути вкладені кошти - годі.

Тетяна Сергієнко, постраждала:

- Нам пообіцяли, що як тільки ми вкладемо гроші, то максимум через три тижні прийде фінансування від держави, но по сей день фінансування немає. У Південкомбанку наші гроші лежать, але ж знову проблема, ми не можемо їх зняти, тому що банк визнаний банкрутом!

А ось Ірина вже спокійно розповідає свою історію. Аби отримати нову квартиру - продала стару. Взяла кредит. І, згідно з програмою Доступного житла, мала оселитися ще в березні. Проте нині разом із чоловіком і двома дітьми живе у батьків, а повернути кревні шістсот тисяч гривень з банку-банкрута не може. Забудовник на фінансування від держави не чекав - і продав Ірині метри. 

- Квартиру нашу уже выставили на продажу, и там уже живут люди. Нам уже заселиться некуда!

Сергій Комнатний, директор іпотечного центру:

- Асигнування, які були виділені тридцятого грудня минулого року, вони не були проплачені державною казначейською службою, що призвело до заборгованості перед громадянами в сумі 34 мільйони кредиторської заборгованості. На сьогодні 8,1 мільйона виділені від потреби 34 мільйона.

Вранці, за зачиненими від журналістів дверима, питання про кошти, яких бракує, вирішували представники забудовників разом із заступником керівника Мінреґіонбуду. Ошукані також були присутні на цій зустрічі. Результатом не дуже задоволені.

Оксана Стрибуль, постраждала:

- Пообіцяли лише не покрити, а підписати документ, а протягом місяца покрити витрати. Нам пропонують замінювати квартири, ми обурені цим, невідомо, де нам виділять і яка буде в них ціна.

Чи дійсно вже найближчим часом 164 родини, що віддали своє кревні, зможуть отримати доступні житла? Свідок стежитиме за розвитком ситуації.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.