Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Через недобросовісність турфірм відпочинок може перетворитись на муку

4 липня 2014, 14:56
Дата ефіру/події: П’ятниця, 4 липня 14:56

На відпочинок за кордон їдуть тисячі наших співвітчизників. Та інколи замість релаксу й нових вражень дістають стресів. Так, у червні сотні українців подалися до Туреччини й Болгарії. Хоча путівки були оплачені - в готель їх не заселили. А повернутися додому можна було лише за свої гроші. Ще більше тих, котрі придбали тури й узагалі не виїхали на омріяний відпочинок. Усім цим людям зіпсував відпустки туроператор, що оголосив себе банкрутом. Як убезпечитися від розчарувань під час мандрівок - у сюжеті.

Ще минулими вихідними цей чоловік нервувався - шукав, як із Варни до Києва доправити 20-х своїх вихованців. Дмитро Андрощук - президент Київської молодіжної федерації Айкідо разом із колегою з Харкова, повезли дітей до Болгарії - на оздоровлення та змагання.

Дмитро Андрощук, президент Київської міської молодіжної федерації айкідо:

- Где-то за 5 дней до окончания срока пребывания в Болгарии нам сообщили, что Ил-Тур, наше туристическое агенство, которое нас отправляло из Украины, оно потерпело крах и обанкротилось.

Це означало, що в день виїзду, 29 червня, автобус по українську групу не прибуде.

Дмитро Андрощук, президент Київської міської молодіжної федерації айкідо:

- Ситуация повернулась бы так, что когда агенство прекратило свою деятельность в Украине, все что оно делало, что проплачивали, какие отели проплачивали, в Болгарию приезжали автобусы, их разворачивали и отправляли назад в Украину.

Щороку замість відпочинку та позитивних вражень за кордоном, тисячі українців дістають стресу та змушені додатково платити.

Аркадій Маслов, віце-президент Асоціації лідерів турбізнесу України:

- История знает банкротство компаний в которых оставалось 8 тысяч туристов за границей и вот их худо-бедно с помощью учасников рынка, вывозили, возвращали в Укураину в разные интервалы.

Якщо по прибутті дізналися, що вас оселяють менш комфортному готелі, до моря - далі, ніж передбачає договір, інше харчування чи є ще якісь незручності, - це підстави просити компенсації за зіпсований відпочинок. Квитанція про повну оплату поїздки - аргумент №1.

Юлія Олійник, директор турагентства:

- Все, що має для вас значення - має бути прописане у договорі. Чому це так важливо - тому що у разі, якщо трапляється ситуація і права туриста порушені і порушені вони в умовах договору, у рамках договору, то фактично в туриста є на руках договір, є квитанція, де написано, що він повністю сплатив ці послуги і це вже є підстава, нажаль, лише звернення до суду.

Договір має бути укладено між туристом і Туроператором. Агент, котрий продає путівку, відповідальності за якість відпочинку не несе. Бо проїзд, трансфер і готель - клопіт організатора мандрівки.

Юлія Олійник, директор турагентства:

- Тобто, договір укладений між туристом таким, туроператором туроператором за посередництва приміром агента. Не дуже розумно з точки зору турагента вкладати такий договір, турагенти також мали б це розуміти, що вони не можуть узяти на себе обов'язки туроператорів, які відправляють в рік шалену кільсть туристів.

За найгіршого варіанту: якщо туриста не селять в готель, бо він не оплачений, слід телефонувати турагенту. Він, своєю чергою, має владнати ситуацію з організатором відпочинку - Туроператором. Також варто звернутися в посольство. Ошуканих мандрівників до України повертають інші учасники ринку.

Аркадій Маслов, віце-президент Асоціації лідерів турбізнесу України:

- Мы сталкивались с такими ситуациями, когда к нам обращаеться некий туроператор, и говорит мы сняли свой рейст по каким-то там обстоятельствам. Мы просим вывести туристов из Египта. Мы вывозим туристов.

Зазвичай проблеми виникають, якщо організатор відпочинку має фінансові труднощі. Так сталося з Туроператором, що доправив до Болгарії дітей із секції Айкідо. Нині двері офісу зачинені, поряд папірець з інформацією про ліквідацію, а за контактним номером відповідає мобільний оператор.

Перший скандал, пов'язаний із цим туроператором, учинився 13-го червня. До Туреччини полетіло 185-ро людей. Але в готелі їх не розселили - за це ніхто не заплатив. Після цього з Держтуризмкурорту до офісу організатора прийшли з перевіркою.

Валентина Гордієнко, перший заступник голови Державного агентства України з туризму та курортів:

- Він не працює, закритий. Його немає по адресі. По іншій вивіска нікого немає на робочому місці. Тому ми зафіксували, це є підставою для того, щоб його позбавили ліцензії.

Відтоді щодня, розповів свідок - працівник бізнесцентру, сюди приходять туристи.

Не від самого Туроператора, і не з офіційних джерел, дізналися, що організатор відпочинку, котрий спеціалізувався на Болгарії, вирішив розширити свій бізнес. Утім турецький партнер "кинув" українського. А заразом - клієнтів. Як і хто компенсує їхні втрати, невідомо. Мав би працювати механізм банківської гарантії. Та нинішнє законодавство передбачає, що її розмір для Туроператора - лише 20 тисяч євро. Тож підготували законопроект про збільшення. Та документ повернули на доопрацювання.

Валентина Гордієнко, перший заступник голови Державного агентства України з туризму та курортів:

- Там передбачалося збільшити сама розмір мінімального фінансового забезпечення туроператора з 20 тисяч євро до 500 тисяч євро. Це для туроператора. І для турагента: з 2 тисяч євро до 50 тисяч євро.

Дмитро Андрощук до суду не подаватиме. Повернути дітей в Україну йому допомогли болгарські друзі, які оплатили переліт.

Дмитро Андрощук, президент Київської міської молодіжної федерації айкідо:

- Даже мы прожили благодаря им целые сутки там. И был оплачен нам трансфер из Варны до Бургаса, это 2 часа езды на автобусе. На детях это никак не отразилось, мы вышли из этой ситуации, и предъявлять ему какие-то претензии, я думаю у него и так будет много претензий.

Нині в Україні працює 2 тисячі 230 туроператорів. Чотирьох цьогоріч вже позбавили ліцензій.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.