Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Якою ціною Україна отримала договір про Ассоціацію з ЄС?

5 липня 2014, 14:27
Дата ефіру/події: Субота, 5 липня 14:27

Полеглі і скалічені долі на Майдані, втрата Криму, війна на Сході та тисячі переселенців з півострова та Донбасу. Укладання договору з Європою надто дорого коштувало Україні. Та нині парламентарі вже міркують, коли ратифікувати документ, підписаний тиждень тому президентом Петром Порошенком. Часу Верховна Рада має до 1-го вересня. Як боровся народ за евроінтеґрацію та як змінилося ставлення до України в світі - в сюжеті Тетяни Коваль.

Петро Порошенко,  президент України:

- Я підпишу угоду ручкою, на якій вказано: Вільнюс, 29 листопада, тоді підписання не відбулося, але ручка та ж сама. І це означає, що історичні події неминучі.

Це за сім місяців по тому, як укладення провалив Віктор Янукович. Тоді, відмова стала несподіванкою для європейських дипломатів.

А найбільше сподівання українців стало найбільшим розчаруванням. Люди їдуть до столиці на Майдан, виходять на протести у рідних містах, шикуються живими ланцюгами.

Без політики, під синьо-жовтими прапорами, молодь стоїть на Майдані Незалежності. 30-го листопада їй таки спробують затулити рота. Тарас Матвіїв - учасник тих подій - веде до стели. Пригадує, який сюрприз - беркутівців із битками, подарувала їм влада вночі.

Тарас Матвіїв, активіст:

- Пам'ятаю тут було багато крові, бруду, сміття. Вони розбили геть усе, що там було. Дівчат теж не жаліли.

Зранку пояснять - молодь розігнали, щоб комунальники встановили новорічну ялинку. Хоча всі розуміють: людей залякували, щоб розійшлися. Натомість, побиття протестувальників вивело на Майдан тисячі українців. Мітинґарів труять газом, калічать, розстрілюють. Досі не розшукали всіх зниклих безвісти активістів... Вже навесні в України заберуть Крим, а на Сході почнеться боротьба проти терору. За непідписання Януковичем Угоди, народ платить кров'ю. Про це євроспільноті нагадує Порошенко.

Штефан Фюле, Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства в Європейській Комісії:

- Ручка, яку привіз пан Порошенко, нагадала мені про всі ті жертви, яких можна було б уникнути, якби уклали угоду в листопаді.

Непростий шлях до підписання документа змінює Україну та її репутацію у світі, зазначають експерти.

Володимир Цибулько, політичний експерт:

- Ми тепер стали якимсь таким для світу моделлю абсолютно нового суспільства.

Неоголошена війна на Сході наближає пострадянську країну до найпотужніших держав.

Володимир Цибулько, політичний експерт:

- Вся наша історія - це була війна одночасно на багато фронтів. Вперше в історії ми опинилися поряд із США, Францією, Британією, а такий британсько-польсько-шведський-український союз, який вже майже виплеканий, він взагалі є унікальним явищем на Європейському континенті.

Кремль намагається послабити цей союз. Головний козир - нафта.

Борис Кушнірук, економічний експерт:

- Поки ціни на енергоносії залишаються на надвисокому рівні. І я не виключаю що події в Іраку вони в тому ж числі пов'язана з діями спецслужб Росії. Непрямим чином вона була зацікавлена в дестабілізації ситуації в Іраку.

Події в Україні вже давно стосуються не тільки сусідніх держав. Від того, як вони розвиватимуться, залежить мир чи не в усьому світі.

Андрій Блінов, керівник проектів Ліги фінансового розвитку:

- Ситуація в україно-російських стосунках - це початок нової хвили невпевненості, невизначеності, не тільки на Сході Європейського континенту, чи всередині Євразії, а мова йде і про те, що буде значне загострення по поясу тих країн, які є крупними виробниками вуглеводів. Це в першу чергу Іран, Ірак, Перська затока, так ж сама РФ не виключаючи Середню Азію.

Щоправда, побачили експерти і слабинку в російській риториці. Надто наполегливо Кремль переконує у своїй могутності. Так само було перед розпадом Радянського Союзу.

Володимир Цибулько, політичний експерт:

- Останкіно зараз дуже активно говорить про міцність як ніколи Росії. Коли згадати Медведчука, який говорить, що влада міцна, як ніколи, перед кількома тижнями перед падінням, то можна сказати, що російська влада сьогодні міцна, як ніколи.

Та в українців - свій шлях. До Європи, і коштував він народу дорого, зазначає Тарас Матвіїв. Проте за потреби, чоловік знову б вийшов на Майдан.

Тарас Матвіїв, учасник євромайдану:

- Ми напевне мали пройти цей шлях. Нам дуже легко це все далося в 90-х, ми не цінували цієї незалежності, яку нам фактично подарували, ми не пройшли той шлях, який пройшла Польща починаючи з 80-х років, і напевне ми мали зробити те, що не зробили попередні покоління.

Та до фінішу ще далеко. Підписаний документ мають ратифікувати парламенти 28 країн. Верховна Рада, щоб не втратити можливість безмитного експорту, має час до кінця літа.

Андрій Блінов, керівник проектів Ліги фінансового розвитку:

- Ще з 24 квітня ЄС в односторонньому порядку скасував ряд мит, знизив ті мита, по яким планувалося зниження їх. В цілому по року це дає ефект близько 500 млн. євро для української економіки.

Та крім цього - маємо інші важливі завдання. Перемогти тероризм і досягти миру в Україні.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.