Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 16 червня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Воронежі українську льотчицю звинувачують у вбивсті журнаналістів

9 липня 2014, 22:58
Дата ефіру/події: Середа, 9 липня 22:58

Звільнити нашу Надію. Цього від Росії вимагають і український народ, і можновладці. Москва не лише нелегально вивезла легендарну льотчицю, що добровольцем поїхала захищати країну від агресії сусідньої держави, а й звинуватила її у вбивстві журналістів. Деталі та прогнози цієї справи - в сюжеті Емілії Дєнєжної.

Легендарну українську льотчицю Надію Савченко в Росії запроторили за ґрати. Офіційно їй закидають посібництво у вбивстві журналістів, які загинули під Луганськом. Тримають у СІЗО міста Воронежа, туди ж спеціально з Москви викликали слідчих, котрі провадять справу. Якщо Надію визнають винною, їй загрожуватиме тюремне ув'язнення на термін від восьми років до довічного. Українські ж правоохоронці лише розводять руками - кажуть, не знають, як так могло статися, що наша офіцер з полону терористів потрапила до російських силовиків, вже на території іншої держави.

Віталій Ярема, Генпрокурор України:

- Я не знаю, як її вивезли. Ви знаєте, що частина території Донецької і Луганської області знаходиться під контролем терористів, і коли вона потрапила в полон, то знаходилася під їхнім впливом, яким чином вони перевезли її через кордон - який також тривалий час знаходився під контролем терористів, нам про це невідомо.

Натомість у Слідчого комітету Росії своя версія, як саме Надія потрапила до їхньої країни. Вони стверджують, що льотчиця-патріотка нібито за власним бажанням як біженка нелегально перейшла кордон, а під час перевірки документів її затримали в одному з населених пунктів. Правду кажучи, повірити в це дуже складно, якщо хоч раз на власні очі бачив відео допиту полоненої проросійськими бойовиками.

Надія Савченко, український офіцер:

- Я давала присягу народу України, захищати Україну, територіальну цілісність України. Я давала присягу українському народу. Захищати від зовнішнього вторгнення. З Росії.

Україна докладає максимум зусиль, щоб Надію Савченко визволити з полону, - запевняють можновладці. А Міністерство зовнішніх справ вже висловило категоричний протест з огляду на незаконне вивезення нашої льотчиці на територію Росії. Вимагає об'єктивного розслідування її викрадення і президент.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО:

- Відповідно до доручень президента підключено всі канали повернення нашої льотчиці в Україну. Це і дипломатичні шляхи, це і генеральна прокуратура, і міністерство юстиції, які будуть забезпечувати юридичне виконання всіх цих заходів. Як тільки людину сюди повернемо, ми узнаємо про всі деталі, які вона нам розповість.

Шанси визволити Надію чималі. Так вважає Гела Васадзе, політолог із Грузії - країни, котра як і Україна, зазнала військової агресії з боку Росії. Проте додає: долучити треба всі внутрішні і зовнішні ресурси.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.