Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 16 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

З якими думками повертаються вцілілі в Іловайському котлі

2 вересня 2014, 23:53
Дата ефіру/події: Вівторок, 2 вересня 23:53

До військової частини під Харковом досі повертаються солдати, які потрапили до Іловайського котла. Вцілілі хлопці самотужки вириваються з оточення. На цю хвилину ще невідома доля 21-го бійця. Скільки загалом українських військових, мобілізованих і добровольців, загинуло в пастці під Іловайськом - офіційної статистики немає.

- І оце вони хотіли?! В нас діти... В мене така сама доця, чуть-чуть старша. І вони хотіли нас на мясо кинуть?

Рядові Збройних сил України не приховують, що розгублені та зневірені. Вони йшли "в зону" битися з ворогом, та жодного навіть не побачили. Тактичну групу просто знищили - артилерійськими ударами.

Рядовий Збройних сил України, учасник АТО:

- А там реально нам не було проти кого. Проти міномьота, Града? Шо ти проти них, коли вони за десятки кілометрів стоять? Проти кого? Піхоти я не бачив.

- Ворога взагалі бачили?

- Ні одного! Я даже ні одного патрона не вистрелив, потому что в воздух стрілять нема смисла.

Вони йшли на допомогу бійцям, які потрапили в оточення. Невелика тактична група складалася з мобілізованих і добровольців.

Рядовий Збройних сил України, учасник АТО:

- І я не ждав, щоб до мене прийшли, до Харківської області, до Красноградського району, прийшли вони і обратно робили чорт зна шо. Просто я пішов добровольцем. Получається, ми тут не нужні, добровольці.

Солдати кажуть: фактично їх відрядили на неминучу смерть. Дивом вцілілі бійці губляться у здогадках. Що це було - зрада, недбальство чи просто некомпетентність.

Рядовий Збройних сил України, учасник АТО:

- Никто ничего никому не сказал, не объяснил, не рассказал. Я понимаю, что солдату не нужно знать окончательный пункт, мы с этим не спорим. Но когда мы остались безо всего - нет ни карт, ничего. Ориентировались по звездам и по посадкам. Карты не было ни у кого. Куда идти, в какую сторону, где мы сейчас находимся.

Командир бригади на німі запитання в очах підлеглих відповідає: бувають міркування, відомі тільки у штабі. Що солдатам не пояснюють тактичної мети - звичайна і навіть обов'язкова на війні умова. 

Віктор Ніколюк, командир 92-ї окремої механізованої бригади:

- Задача ставится всегда напрямую командиру. Дабы не было утечки информации. Не будем скрывать, что мобильные телефоны есть у всего личного состава. Мобильные телефоны многие слушаются. Вопрос целесообразности посыла мы не можем обсуждать. Ибо мы там не были. Целесообразность - это штаб, который руководит операцией.

Полковник Ніколюк зізнається: по-людськи розуміє емоції солдатів. Проте як офіцер обговорювати накази не звик.

Віктор Ніколюк, командир 92-ї окремої механізованої бригади:

- Они у нас прошли боевое "слаживание", но люди реально никогда… Мы ж не будем их всех под Грады сажать? Человек попал под огонь - понятно чувство неудовлетворенности, даже какого-то предательства, оно присуще. Сейчас по всем этим вопросам разбираются. Проводится служебное расследование.

Солдати розповідають, як вибиралися з оточення: дрібними, розпорошеними групами. Зброї не кидали, рятували поранених. Всі, хто вцілів -  і досі повертаються в розташування військової частини. Сьогодні прийшли двоє. Вони радіють один одному, наче рідні. І потерпають тільки за тих, чия доля невідома.

Віктор Ніколюк, командир 92-ї окремої механізованої бригади:

- На данный момент мы не располагаем информацией, у нас нет данных - погибли или не погибли - порядка 21 человека. Из этих 21 человека человек 12 выходили на связь. Одни - в Мариуполе, часть - в Донецке. Но возможности вытащить их сюда у нас пока нету.

Солдати побоюються, що їх звинуватять у порушенні присяги. На це командир офіційно запевняє: жодних претензій до особового складу в командування немає і бути не може.

Віктор Ніколюк, командир 92-ї окремої механізованої бригади:

- Дезертирство никто не "закидывает". Вопрос отвода группы был мной согласован с вышестоящим штабом. Ребятам я это сказал: они - не дезертиры. Был приказ на отвод группы с целью восстановления боеспособности.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
#ВикторНиколюк #ВересКирилл Герои ВСУ взрывают мирный транспорт, который перевозил сыр.
youtube. com/watch?v=z9uwKJ04hhs
Все конечно хорошо и красиво командиром рассказано и донесено до зрителя,но..парней просто попробовали слить,банально,просто сдали,продали,как угодно,но просто так по группе работать артиллерия не начинает

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.