Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 28 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Родина загиблого мобілізованого потребує розслідування

16 вересня 2014, 23:37
Дата ефіру/події: Вівторок, 16 вересня 23:37

24-річний хлопець загинув у військовій частині в Кіровограді. За кілька днів він мав їхати на Донбас у зону АТО. В прокуратурі кажуть - юнак скоїв самогубство: стрибнув з другого поверху. Втім, рідні вояка переконані - його вбили.

У листопаді Віталію, мешканцеві полтавського села Яресьок, мало виповнитися 25. Він - одна дитина в матері. Та коли викликали до військкомату, не ховався. Мобілізували хлопця на початку вересня до Чугуєва, а за кілька днів повернули додому. Парубок відмовився підписувати документи, що їде в зону АТО добровольцем. За кілька день його знову викликали й відрядили вже до Кіровограда - в 42-й батальйон територіальної оборони. Звідти юнак повідомив маму, що за кілька діб вирушить на Донбас. Втім, і тут його змушували.

Любов Дмитренко, мати загиблого:

- Началися від сина дзвінки, що на нього робили натиск керівництво, заставляли його підписувати акти про вступ добровольцем в АТО.

Бронежилета й шолома для Віталія знайшли рідні. Втім, передати до частини не встигали, хлопця з дня на день мали відрядити на схід. Тому мати зателефонувала керівництву частини й зауважила, що відправляти в зону бойових дій солдата без амуніції не мають права.

Любов Дмитренко, мати загиблого:

- На що він відповів російською мовою: я из твого сына сделаю настоящего солдата. Чтобы не был сопляком. 0 14 годині дня зателефонував мій син і сказав: все те, що ти сказала керівництву, поверулося проти мене, тепер уб'ють тебе і мене. Я сказала - синочок, не може такого бути.

За півгодини в жінки була остання розмова з сином.

Любов Дмитренко, мати загиблого:

- Він находився в казармі, я чула голос командира взводу його, і скільки-то там чоловік, які, як ворони, кружили над моєю дитиною, сказали - хватай його за шию, а він каже - не підходьте до мене, каже, мамочка, прощавай…

Далі жінка чула сварки й удари. Потім зв'язок урвався. А вже за кілька годин її повідомили, що син вистрибнув з вікна другого поверху та дістав смертельних травм.

Владислав Карпенко, двоюрідний брат загиблого:

- В довідкі записано, що був забій головного мозку, перелом основи та склепіння черепа, також падіння з будинку. І також був крововилив у мозок. У військовій частині дуже наполягали, в обласній, щоб ми забрали тіло, а потім їхали до слідчого.

Втім, родина вирішила - хлопця поховає лише після того, як отримає результати судово-медичної експертизи. За фактом смерті солдата розпочате кримінальне провадження. Перебіг слідства контролює військова прокуратура.

Андрій Веліксар, військовий прокурор м. Кіровограда:

- Є попередня версія, що це було самогубство, і на разі будь-яких доказів позбавлення життя шляхом насильства відсутні. Це виходячи з показів свідків, очевидців, які були присутні. Судово-медична експертиза проводиться на даний час.

- Розтин може змінити версію?

- Дійсно, може.

Одна із версій слідства - хлопець мав проблеми з психікою - дещо дивна. Адже він вже відбував військову службу та проходив медкомісію під час мобілізації.

Едуард Бородай, в.о. заступника керівника Полтавського обласного військового комісаріату:

- Там біля восьми і більше фахівців, якщо потрібно - залучається більше. Єсть психіатр, є психолог, всі лікарі, які потрібні. Придатний чи непридатний за станом здоров'я - визначає лікарська комісія, це не є формальністю.

Родина ж загиблого домагатиметься, щоб прокуратура не лише з'ясувала причини смерті хлопця, а й покарала тих військових, котрі змушують мобілізованих іти в зону бойових дій добровольцями. А отже - відмовлятися від усіх пільг у разі поранення чи загибелі.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.