Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Кияни рятують ліс від забудови

19 вересня 2014, 22:11
Дата ефіру/події: П’ятниця, 19 вересня 22:11

Ліс, якого може не стати. У столиці замість майже двох тисяч дерев хочуть звести багатоповерхівки. Місцеві мешканці - проти, й готові боронити зелених велетнів. Та забудовник не зважає: на кінець вересня начебто вже заплановано початок робіт.

Зелений ліс чи новенька багатоповерхівка - ціна питання 1939 дерев. Саме стільки сосен тут нарахували місцеві мешканці і поставили мітки.

Ніна Міловська, мешканка м. Києва:

- Ми організували своїх людей, які пройшли по лісу, помітили кожне дерево і нащитали, що в цьому лісі 1939 дерев, ето кислород.

2 гектари лісу в мікрорайоні неподалік базару Юності - ласий шматок для будь-якого забудовника. Мешканці останні кілька років тільки й роблять, що відбивають спроби назводити тут висоток.

- В этом лесу были белки, ежи, зайцы, в 88-ом году на перекрестке был сбит лосенок, был полноценний нормальний лес, собиралась земляника, грибы в небольшом количестве, мы его и полюбили.

Люди розповідають - орендар землі з'явився нещодавно. Він запитав їхньої думки про багатоповерхівку. У відповідь громада порахувала кожне дерево, зареєструвала в Зеленбуді і твердо каже - ні знищенню лісу.

Наталія Містечкіна, мешканка м. Києва:

- Они хотят построить дом, детский садик, скорее всего не дом, а жилой комплекс. Мы считаем, дома нужно все-таки строить на пустырях, не несут никакой нагрузки для города. Лес мы хотим перевести во владение города, чтоб это принадлежало городу, когда это станет городским, тогда его припишут к парковой зоне, это будет парк общественный.

Клапоть землі на вулиці Жмаченка Дісбуд отримала в оренду на 10 років від команди Черновецького - з особистим підписом мера. Термін договору спливає за три роки. В самій компанії, хоч і непереконливо, але заперечують свої будівельні наміри.

Віталій, представник компанії-орендаторки землі: 

- У нас нет в аренде леса, у нас есть в аренде земельный участок, который с насаждениями.

- Будівництво все-таки планується?

- Ну... скажем так... если возможно, мы будем, возможно кто-то будет строить другой, но рано или поздно наверно весь этот мир будет застроен домами.

Вислухати позицію депаратменту земельних ресурсів журналісти Свідка намагалися тиждень. Та головного землеупорядника Дніпровського району столиці Віктора Подлегаєва на робочому місці чомусь не заставали.

- Можете йому зателефонувати, щоб він підійшов?

- Я так зрозуміла, він на виїзді!

- Казали, він тут і ховається від нас?

Ситуацію з ділянкою на Жмаченка 28 погодився прокоментувати заступник керівника земельного департаменту, але також без телекамери. Чиновник врешті зізнався - врятувати ліс від вирубування можливо лише за втручання прокуратури.  

- Я знаю ту ділянку, я знаю той резонанс, який ще тоді був. Розірвати договір оренди можна тільки по рішенню суду, ми, як орган виконавчої влади, не маєм права подавати в суди. Зараз може тільки прокуратура подати в суд, протест подати в суд, на підставі рішення суду можна розірвати договір оренди.

Доки чиновники земельного департаменту в особі головного землеупорядника Дніпровського району Віктора Подлегаєва бігають від камер, тридцятирічні сосни вже  спробували спалити. Цього разу мешканцям вдалося загасити полум'я.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.