Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Чим загрожує несплата кредитних боргів українцям та Україні

20 вересня 2014, 14:17
Дата ефіру/події: Субота, 20 вересня 14:17

Більшає українців, котрі не повертають банкам кредитів. Через несталість гривні й неспокій на Сході. Щоправда, не всі зволікають з погашенням через фінансову скруту. Дехто просто використовує бойові дії на Донбасі, щоб ошукати фінустанови. Водночас, інтернетом ширяться заклики не віддавати позик банкам з російським капіталом. Аби хоч у такий спосіб перекрити агресорові кисень. Чим загрожує несплата кредитних боргів українцям та Україні? Та які заходи насправді нашкодять державі-загарбниці?

Позичили, а віддавати не квапляться. Війною на Донбасі та окупацією Криму вирішили скористатися метикуваті клієнти банків. На півострові не повертають 80 відсотків споживчих кредитів, на Луганщині та Донеччині - 46. Загалом в Україні - 8. Експерти твердять: дехто просто не має можливості сплатити. І якщо для жителів реґіонів, де триває АТО, так би мовити - канікули, то інші не погашають свідомо. Проте думка, що через складну ситуацію в державі можна уникнути повернення коштів фінустановам - помилкова. Незалежно від того, куди переїхав позичальник, йому надішлють виклик до суду.

Ростислав Кравець, адвокат:

- Якщо у вас є проблемний кредит, будь-то з російським капіталом чи український банк, потрібно у любому випадку домовлятися і находити ті пропозиції, які влаштують і позичальника, і банк.

У соцмережах більшає закликів не повертати кредитів російським банкам. Такі агітатори начебто з добрими намірами - несплата похитне фінустанови з капіталом агресора, і вони підуть з тутешнього ринку. Проте ця ідея теж хибна, наголошують фінансисти. В Україні немає іноземних банків, а є вітчизняні із закордонним капіталом. Усі разом утворюють одну систему.

Роман Шпек, голова ради Незалежної асоціації банків України:

- Будь-який банк, який працює в Україн,і незалежно від походження капіталу, він є платником податку, і це є невід'ємна частина економіки української держави.

Отже, в такий спосіб громадяни б'ють по власній кишені.

Поширена іще одна думка: мовляв, справно повертаючи кредити банкам з російським капіталом, українці, хай і опосередковано, фінансують сепаратизм. Про це йдеться, зокрема, в заявах вітчизняних посадовців про відмивання грошей через фінустанови з чужоземними фондами.

Ростислав Кравець, адвокат:

- Особа, яка співпрацює з таким банками, може бути визнана таким, що є допомагає тероризму, а також підриває існуючий лад в державі. Дійсно в широкому сенсі, таку особу, яка повертає кредить російському банку, можна притягнути до кримінальної відповідальності. Однак на сьогоднышный день немає жодного вироку суду чи будь яких підстав, що російські банки фінансують тероризм.

Значно ефективніше вдарить по економіці країни-агресорки бойкотування її товарів, переконана Інна. Дівчина - одна з тих, хто організовує кампанії проти російської продукції  на полицях вітчизняних крамниць. Якщо наші громадяни цілковито відмовляться від краму з федерації, бюджет держави-загарбниці втратить багато.

Інна Шевчук, активістка Громадянської організації Відсіч:

- Купуючи російські товари, частина грошей буде йти підприємцям-росіянам. Вони будуть платити в казну Росії, а казна буде оплачувати армію, яка приходить на нашу територію і вбиває наших солдатів і людей.

Ідентифікувати продукцію сусідського виробництва просто. Варто подивитися інформацію на маркованні.

- Твікс, шоколадка, стоїть штрихкод 50, не 46. Але виготовлено ВОТ МАРС Росія.

Такий бойкот, пояснює, прямий удар по російському виробникові. А заразом - підтримка вітчизняного.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.