Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Темне майбутнє - в Україні почали вимикати світло

25 вересня 2014, 20:51
Дата ефіру/події: Четвер, 25 вересня 20:51

Темні часи. В Україні масштабно почали вимикати споживачам світло. Щоби зекономити, енергетичні компанії ввели графік аварійних відключень. По дві-три години на день. Чи готові українці до зникнення електроенергії та чи дійсно в країні дефіцит світла?

Темрява серед білого дня. Таке майбутнє пропонують всім українцям. І його вже сповна відчула на собі ця маленька чернівчанка. Дитина була під'єднана до апарата штучного вентилювання легенів, тож коли напруга зникла - дівчинка мало не померла.  

- Я очень сильно переживала, поскольку не могу дышать без аппарата, могу, но чуть-чуть, но это все не считается, поэтому когда отключают свет, я очень боюсь.

Рятувальники приїхали на виклик за лічені хвилини і встановили генератора автономного живлення. Щоб життя дитини не залежало від напруги в електромережі.

Без світла й Сумщина. В розпалі робочого дня до крамниці поспішають городяни, та розчаровані.

- А че не работаете?

- Света нету. Кассы не работают.

- А как долго все это будет?

- А мы откуда знаем?

Світло вимикають вже кілька днів. Без будь-якого попередження. Гаснуть не лише лампи, в багатьох зникають гаряча й холодна вода.

Галина, мешканка м. Сум:

- Потому что и техника, и все - не готово, у нас стиральная машина остановилась со всем на свете. А это понятно, что ну, как бы из-за того, что не предупреждают.

Алла Василівна, приватна підприємниця:

- Ателье не работает, рабочие сидят без работы, не работают, заказчики поступают, а мы заказы не принимаем. Сидим, а налоги мы должны вовремя уплатить.

Електроенергію не можна накопичити на запас, як вугілля або газ - пояснюють у Сумиобленерго. Скільки вироблено на цю мить - саме стільки може бути витрачено. Нині потужностей не вистачає, а потреба щодня збільшується.

Віктор Рябченко, технічний директор ПАТ Сумиобленерго:

- Нет угля, газа, мазута, станции работают не на ту мощность, на которую они рассчитаны, естественно, что его не хватает и мы вынуждены балансировать.

Не проста ситуація і в Харкові. Тут також вдаються до аварійних вимкнень. Щоб не сидіти без світла - людям пропонують економити.

Василь Хома, заступник голови Харківської облдержадміністрації:

- Мы будем просить население в пиковые часы нагрузки, это 19.00 - 22.00, 8.00 - 10.00 - уменьшить потребление электроэнергии. В первую очередь - отключить те электроприборы, которые можно отключить. Лишний раз не включать телевизор, отключить наружное освещение, применять не лампы накаливания, а более экономные лампы.

А це вже містечко Гостомель на Київщині. Дефіцитний товар у тутешніх крамницях нині - свічки та ліхтарики. 

- Свічки у вас є зараз в магазині?

- Зараз немає, вчора розкупили.

У Київобленерго лише знизують плечима: як довго реґіон від'єднуватимуть від електрики - невідомо. Адже це вирішують не місцеві чиновники, а диспетчер центральної енергетичної системи України. Про графік вимкнення струму, запевняють, завчасно попередили обласні та районні адміністрації.

Юрій Коломійчук, комерційний директор Київобленерго:

- Если возникает дисбаланс в выработке электромощности и ее потреблении, то диспетчером вводится график аварийного отключения. Что это такое - это заданная величина мощности, которую необходимо снизить энергокомпании.

Дефіцит вугілля - з цим і пов'язані вимкнення струму, кажуть експерти. Адже електростанціям просто не вистачає потужностей для вироблення енергії.

Денис Малюська, експерт у галузі енергетики:

- У нас теплова електроенергетика, яка в першу чергу забезпечується і працює на вугіллі, за встановленою потужністю займає більше половини від усіх електростанцій, які є на території України. Тому вугілля у питанні електрозабезпечення має надзвичайно важливу роль. І теперішній дефіцит вугілля, який відчувається у зв'зку із подіями на Сході, звичайно, може вплинути.

А ось про експорт електрики аналітики кажуть - у години пік українцям не вистачає струму, натомість уночі його надміру. 

Денис Малюська, експерт у галузі енергетики:

- Питання експорту, воно надзвичайно важливе в години не пікового навантаження, коли питання стоїть не у відключенні споживачів українських, а у тому, що українскі споживачі, наприклад, вночі не добирають електроенергію, і ми б з радістю перенаправили б її за кордон, щоб знову ж таки це було вигідно нам, оскільки б ми за це отримували б кошти.

Енергетики обіцяють не вимикати світла в лікарнях і дитячих закладах. А людям радять запасатися свічками та ліхтариками. Бо зима буде не лише холодною, а й темною.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Я уже на грани, при первой возможности валю нафиг с этой страны пока не настанут лучшие времена, сдохните все кто причастен к раскраданию Украины, вы самые настоящие ублюдки, я бы вас поубивал г*ндонов!!!
Дмитрий 18.12.2014, 00:09 ответить
Cвітло не будуть відключати якщо ми всі почнемо бережно ставитись до електроенергії.
Як мінімум не вікористовувати для обігріву електрику, а користуватися квартирними пічками, що не потребують газу, світла, та димарів. Такими як пічка "Домашнє сонечко R7127C"
Если так и дальше будее вырубать свет в Пересадовке, я лично откручу всем головы кто к этому причастен!!!!!
Катя 05.12.2014, 16:38 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.