Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 18 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Продовження гучної історії з Кловським ліцеєм

9 жовтня 2014, 22:19
Дата ефіру/події: Четвер, 9 жовтня 22:19

Мертві душі у столичній гімназії! Керівництво навчального закладу нараховувало зарплатню ненаявним працівникам, а гроші клало у власні кишені. Кримінальне провадження за цим фактом розпочали у прокуратурі Києва. Сфера освіти за рівнем корупції - на третьому місці, після медицини й Державтоінспекції - такі підрахунки фахівців. Проте карати хапуг ніхто не поспішає. Приміром, як у ситуації з Кловським ліцеєм.

Двоє двірників, прибиральниця й різнороб серед інших працювали в одній зі столичних гімназій. Утім, тільки на паперах. Ці вакансії були за мертвими душами, зарплатню яких - а за рік це 33 тисячі гривень - у свої гаманці клало керівництво. Про факт корупції в навчальному закладі Дарницького району заявила столична прокуратура. Утім, розповісти більше про посадовий злочин правоохоронці відмовилися. Мовляв, не на часі. У відомстві вже не вперше відмовляють Свідкові в коментарях. Так було й зі справою Кловського ліцею.

Сергій Юлдашев, прокурор м. Києва:

- Приходьте або звертайтесь письмово, я прокоментую, це мій приватний номер телефона, вибачте.

До прокурора Києва журналісти НТН звернулися з питанням - чому закрили провадження проти адміністрації елітного навчального закладу. Директора й заступників підозрювали в підроблянні документів і хабарництві. Подейкують, що за гроші вони видавали атестати дітям, які інколи жодного дня протягом року не були в ліцеї. Про це Свідкові розповіли викладачі, яких змушували не ставити пропусків учням, а то й писати за них контрольні роботи.

Викладач Кловського ліцею №77:

- Оценки заставляли ставить только хорошие, это 10 и выше, контрольные я не писала, но были учителя, которые писали, и пишут, и будут писать.

Оперативний співробітник Печерського РУ міліції м. Києва:

- Із 7 учнів 5 учнів не навчались, не перебували в Україні, не в навчальному закладі, а в Україні від півроку до року.

Про це є інформація Державної прикордонної служби. Приміром, один з учнів був у Женеві, а оцінки тут у Києві в цей час отримував відмінні. Ці порушення правоохоронці розпочали розслідувати влітку цьогоріч. Встигли вилучити докази - класні журнали. Та кримінальне провадження раптово закрили. По пояснення Свідок пішов до генерального прокурора України.

Віталій Ярема, генеральний прокурор України:

- Під що підпадали дії вчителів, які вносили неправдиві дані в журнали, вони не підпадали під кримінальну відповідальність, тому що журнали не являються документом офіційної звітності, документ - це паспорт, підробка водійського посвідчення, а журнал - це не є офіційний документ. З'ясували, що там є порушення дисциплінарні, які відносяться до компетенції Міносвіти.

Знімальна група звернулася й до Міносвіти.

Сергій Квіт, міністр освіти й науки України:

- Я чув про це, це непорядок, якщо дійсно таке є і люди були відсутні, це я може просто сказати, якщо люди були оформлені, що вони знаходяться в класі, а вони були за кордоном - це, звичайно, злочин школи, це компетенція міської влади.

Й дійсно - посадовий злочин персоналу навчального закладу нині розслідує столичний Департамент освіти. Та робота фахівців блокована, бо в школу з міліції ще не повернули вилучених класних журналів, які, до речі, для освітян таки є офіційним документом. 

Олена Бохно, керівник відділу Департаменту освіти Київської міськдержадміністрації:

- Це документ, який має зберігатися у навчальному закладі багато років, він є офіційним документом, тому що там відмічається не тільки присутність дитини на уроці, не тільки рівень знань, але й вчителі записують тему уроки, домашні завдання, це підтвердження того, що учитель провів урок.

Якщо інформація журналів і Прикордонної служби не збігатиметься, винуватим загрожує догана, або й звільнення. А ось з приводу атестатів, що їх могли видати школярам на підставі неправдивих даних, алгоритм дій Департаменту невідомий.

Олена Бохно, керівник відділу Департаменту освіти Київської міськдержадміністрації:

- Я таких прецендентів не мала. Це буде залежати від результатів перевірки, так ситуація не залишииться, будуть зроблені висновки і поставлена крапка.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
ничего бохно расследовать не будет, убеждена, что ее ответ будет звучать так "ПОРУШЕНЬ НЕ ВИЯВЛЕНО"
сарапин 06.05.2015, 20:27 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.