Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Харкові пацієнтам відмовляють в гемодіалізі

31 жовтня 2014, 20:47
Дата ефіру/події: П’ятниця, 31 жовтня 20:47

У Харкові під загрозою довгої та болісної смерті - сотні пацієнтів гемодіалізу. Це люди з хворобами нирок, які мають тричі на тиждень проходити процедуру очищення крові. Лікування таким пацієнтам має забезпечувати держава. Проте грошей немає, натомість є велетенський борг. Недужих попередили: в суботу - остання процедура. Налякані неминучою смертю люди вийшли до обласної адміністрації.

Розгублені й налякані, на майдан перед обласною адміністрацією виходять десятки пацієнтів. Всі, хто живе в місті й може пересуватися. Загалом в області таких людей чотири сотні, вони - інваліди першої групи.

Олег Нежурин, голова Харківської організації пацієнтів гемодіалізу:

- Это люди, которые полностью утратили… у них остаточных функций почек. И заменяет им их аппарат "искусственная почка", и проводят процедуры 3 раза в неделю. Без этой процедуры - это жизненнонеобходимая процедура - без этой процедуры пациент жить не может.

Кожен з них має кілька разів на тиждень відвідувати центр нефрології та під'єднуватися до штучної нирки.

Вікторія Преснякова, пацієнтка гемодіалізу:

- Три раза в неделю. У меня ХПН 5-ой степени. Это последняя уже. Почки не работают совсем. Три раза в неделю у меня диализ: понедельник, среда, пятница. Вот сегодня, после митинга - это будет последний раз. Сказали - с понедельника мы уже не попадаем.

Людям пояснили: держава грошей не дає. Місцевий бюджет віддав все, що міг. А постачальник доправляти препарати наборг відмовляється. Йому й так вже винні мільйони.

Володимир Лісовий, директор Центру урології та нефрології:

- И сегодня у нас по всем видам заместительной терапии кризисное, критическое положение. Самое критическое оно оказалось по гемодиализу. Здесь у нас задолженность за поставленные материалы - около 11 млн. Отсутствие возможности выполнить процедуры или обеспечить соответствующими лекарствами в среднем приводит к тому, что в течение 2 недель больные могут погибнуть.

Вартість однієї процедури очищення крові, з нинішнім курсом валют, сягає півтори тисячі гривень. Це 18 тисяч на місяць. Декотрі з пацієнтів купували препарати самі.

Ірина, пацієнтка гемодіалізу:

- Мы покупали, кто мог. Потому что те, кто не покупал - их уж нет. Царство небесное.

Без штучної нирки людина житиме максимум два тижні. Але це вже буде не життя. Від повільного отруєння крові - біль і страждання.

Ольга Махновська, завідувачка відділу гемодіалізу:

- Затем наступает интоксикация. Повышается уровень калия и азотистых шлаков в крови. И появляются симптомы интоксикации. Тошноты, рвоты, головные боли, повышается артериальное давление.

В інших реґіонах ситуація схожа, але не така критична - кажуть місцеві урядовці. Пояснюють тим, що до Харкова приїхало багато біженців.

Сергій Чернов, голова Харківської обласної ради:

- По рассчетам специалистов, до конца года еще не хватает 37 млн грн. Для того, чтобы закрыть потребность в препаратах и финансировании медпомощи, необходимой для больных людей.

Обласні держадміністрація й рада запевняють: зробили все, що змогли. Сьогодні знов зібралися - шукати грошей у місцевому бюджеті. Поки що марно.

Олег Нежурин, голова Харківської організації пацієнтів гемодіалізу:

- Практически обречены умирать. Причем они умирать будут медленной и мучительной смертью. Потому что умирают не сразу, а происходит интоксикация, отравление, и человек постепенно умирает.

Після наради голова облради виходить на майдан, до людей. Заспокоює: є втішна новина. Постачальник погодився позичити ліків - вистачить ще на тиждень. Та люди кажуть: це - лише відтермінування страти.

- Просто у нас мирная сейчас акция пока. Следующим этапом перекроем Московский проспект. Нам все равно, где умирать! То ли дома лежать, умирать. 200 или 300 человек перекроют Московский проспект.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
заказать продвижение сайта в топ 10 логин в скайпе SEO - PRO1
Dwightslaby 20.04.2018, 08:13 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.