Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Землетруси - чи реальна загроза в Україні

24 листопада 2014, 20:38
Дата ефіру/події: Понеділок, 24 листопада 20:38

Україну трусонуло. Днями потужні поштовхи відчули мешканці кількох областей. Передусім - Одеської. Налякав майже шестибальний землетрус, що стався в сусідній румунській зоні Вранча. Які ще підземні коливання загрожують українцям.

Затріщали стіни, попадали речі, повилітали шибки. Румунію налякав землетрус магнітудою п'ять і шість десятих. Поштовхи були в сейсмічно активній зоні Вранча. Епіцентром стало місто Фокшани.

- Сам землетрус був приблизно в цьому місці, глибина була сорок кілометрів.

Відлуння Румунського землетрусу відчули й українці. Передусім - одесити. На щастя, відбулися лише переляком.

Дісталися поштовхи й Буковини. Місцеві мешканці не одразу зрозуміли, що сталося. 

Тетяна Сікора, мешканка м. Чернівців:

- Коли пробуджуюсь, щось хитає мене. Я думаю, та ж нікого в хаті немає - а мене хитає. Думаю, а це, напевно, землетрус десь є, і так нічого не сталося. Більше нічого не шумно було, ні собаки не гавкали, це як вечір собаки гавкають, корови мукають, а це нічого.

Зі слів науковців, дізнатися про землетрус заздалегідь - нереально, цього не можуть зробити жодні прилади. Так, навіть у країні найновітніших технологій і великих можливостей - Японії - передбачити страшні катаклізми у березні 2011-го не змогли. Тоді острови сколихнули поштовхи потужністю дев'ять балів і цунамі заввишки десять метрів.

Андрій Ніколаєв, доцент кафедри гідрометеорології і водних ресурсів Чернівецького національного університету:

- На жаль, поки що сучасна наука не може прогнозувати землетрус. Те, що я кажу, що він мав бути в 14 році - це прогноз статистичний. А було зафіксовано нашою сейсмічною станцією і сейсмічними станціями Румунії більше 10 повторних поштовхів з магнітудою від 2 до 3. Вони не шкідливі, але теоретично може бути повторний поштовх.

Щороку в Україні буває кілька десятків невеликих коливань - відлунь далеких землетрусів. Сейсмічно небезпечні регіони - південь Криму, Одеса та Закарпаття. А найзагрозливіша для нас - румунська зона Вранча - там, де східні Карпати переходять у південні. Таких активних територій у світі, окрім цієї, ще дві.

Олександр Кендзера, заступник директора інституту геофізики НАН України:

- Крім цього ще Гіндукуш зона - це на границі між Пакистаном і Афганістаном, і біля островів Тонга. Біля островів Тонга це зона, яка генерує найглибші землетруси. Зона Вранча має найглибші зони на 190 км. Так Україні не повезло, що найближча зона знаходиться біля її границь.

Найпотужніші коливання, які можливі в Україні, не перевищать восьми балів із дванадцяти за шкалою Ріхтера. І то лише раз на п'ятсот років. Востаннє потужний землетрус у Криму зафіксували 1927-го: він зруйнував майже все узбережжя. Сейсмологи заспокоюють: боятися підземних поштовхів не варто, якщо до них підготуватися. Найголовніше - зводити споруди згідно з державними будівельними нормами. Та більшість українських будинків може не витримати і п'ятибальних коливань.

Олександр Кендзера, заступник директора інституту геофізики НАН України:

- Будинки будують такими, щоб вони не попадали в резонанс з тими коливаннями, які можуть підійти до конкретної зони, так захищаються в цілому світі. Є такі люди, які не дотримуються правил, є люди, які переходять на червоне світло, вочевидь, є й ті, які будівельних правил не дотримуються. Але це дуже небезпечно, я б не радив.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.