Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 23 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Плюси та мінуси біометричного паспорту

18 грудня 2014, 17:28
Дата ефіру/події: Четвер, 18 грудня 17:28

З нового року українці стануть ближчими до безвізового режиму з ЄС. Уже з першого січня громадяни зможуть отримувати закордонні паспорти з біометричними даними. Без такого документа без візи до Європи зась.

- Покладіть на сканер вказівний палець правої руки.

Оцифровані відбитки пальців, обриси обличчя та підпис. А ще вся інформація, яка записана в нинішньому паспорті. З таких кабінетів для українців розпочинатиметься оформлення біометричного документа. Зібрані дані міститимуться в невеличкому чипі, який вшиватимуть у палітурку.

Сергій Гунько, керівник відділу Державної міграційної служби України:

- Біометричні дані записані в електронному форматі, вони дозволяють, по-перше, ідентифікувати людину в автоматичному режимі за допомогою певного обладнання, це ускладнює суттєво імовірність підробки такого документу, а найголовніше, що це унеможливлює використання цього документа іншою особою.

Видавати закордонні паспорти нового зразка у міграційній службі обіцяють розпочати вже з 1 січня 2015 року. Робитимуть це в кожній області, а з лютого і в кожному підрозділі служби. Хоча від такого документа можна й відмовитись.

Сергій Гунько, керівник відділу Державної міграційної служби України:

- Ті люди, які недавно отримали паспорт, вони зможуть з нового року отримати собі як другий паспорт біометричний. Жодної обов'язкової заміни не буде, це точно.

Мар'яна Кузьо, експерт з євроінтеграційних питань:

- Лише власники біометричних паспортів після впровадження Європейським союзом безвізового режиму зможуть скористатись ним.

Та попри всі явні переваги є одне "але". Закон про біометричні паспорти передбачає внесення відомостей про їхніх власників до єдиного державного демографічного реєстру.

Віктор Тимощук, експерт Центру політико-правових реформ:

- Це означатиме, що якийсь працівник міграційної служби, або будь-який міліціонер теоретично може зайти і про вас скачати все. Це робить кожного з нас дуже вразливим в частині захисту наших персональних даних.

В Європі, приміром, про інформаційну безпеку громадян дбають через створення міні-баз даних. Тим часом відкритим залишається і питання ціни закордонного біометричного паспорта. У міграційній службі спочатку казали - 300 гривень, потім 518. І припускають, що до моменту оформлення документ ще здорожчає. Експерти кажуть: саме за невизначеної вартості, а також не прописаної в законі процедури - які ж папери повинна подавати особа, щоб отримати біометричного паспорта - чиновники можуть наживатися.

Віктор Тимощук, експерт Центру політико-правових реформ:

- Коли не прописана процедура, то ми маємо на практиці такі речі, як вимагання від нас, наприклад, довідок про судимість чи несудимість, або від нас вимагається ксерокопії якихось документів, і ми не знаємо, ми маємо подавати ці документи чи ні.

У планах чиновників запровадити паспорти з біометричними даними і для внутрішнього користування. Вони будуть у вигляді пластикової картки. Їх видаватимуть і дітям - на чотири роки. Утім, коли українцям чекати такої новації - невідомо.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.