Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 18 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Чи вдасться розірвати суддівську кругову поруку?

12 березня 2015, 23:51
Дата ефіру/події: Четвер, 12 березня 23:51

Їх складно звільнити, майже неможливо покарати й довести вину. Усі їхні рішення прикрито законами й іменем України. Каста недоторканних у суддівських мантіях - 9 тисяч осіб. Наприкінці березня набирає чинності новий закон про реформу судової системи. Але чи справді він відсіє корумпованих і продажних служителів Феміди?

Львів. 2011 рік. Рішенням суду на волю випускають трьох бандитів, які входили до організованої злочинної групи.

Микола Савельєв, журналіст:

- Ці троє людей організували виїзну групу кілерів - 6 чи 7 чоловік, яка займалася вбивством бізнесменів в місті Києві. Кілька є епізодів замахів, і кілька є епізодів вбивств.

Київ. Січень 2015-го. Рішенням Солом'янського суду з-під варти відпускають відомого кримінального авторитета Бабая. У справі за здирництво, яка тягнулася майже два роки, суддя не знайшла складу злочину.

Олена Яхно, речниця прокуратури Києва:

- Ми можемо робити тільки припущення, чому суддя винесла таке дивне рішення, на жаль. Ця ж суддя йому змінила запобіжний захід, він не сидів, власне, таке у нас правосуддя, будемо намагатись виправити в судах іншої інстанції.

Сьогодення, троє служителів Феміди, імена яких уже другий тиждень не сходять з язиків українців: Кицюк, Царевич і Вовк. Їх позбавили суддівського імунітету, оголосили підозру, відсторонили від роботи, але згоду на арешт має дати суд. Чи посадять свої - своїх?

Вадим Денисенко, представник парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя:

- Судова система живе за приницпом: день простоять да ночь продержаться. Існує глобальна кругова порука.

Саме це, на думку фахівців, не дасть змоги відсіяти з судової системи її гірших представників. А роботи там, кажуть - непочатий край.

Валентина Симоненко, голова Ради суддів України:

- Непрофесійні судді мають розуміти, якшо вони взагілі, ну, десь сумніваються, що вони пройдуть це оцінювання - може, краще прийняти інше рішення. Може, подати заяву про звільнення.

Валентина Симоненко демонструє новий закон, який покликаний реформувати судову систему. За ним служники Феміди почнуть працювати від 27-го березня. Їх планують переатестувати. А ще - на кожного заведуть досьє, де фіксуватимуть рішення з проваджень. Підвищать і зарплатню.

Валентина Симоненко, голова Ради суддів України:

- Тут передбачаєтсья, що оклад судді буде 10 мінімальних заробітних плат плюс вислуга років, це 13 тисяч мінімум, нараховний мінімум, ну може 15 мінус 25 відсотків, і рахуйте, яка зарплата.

Серед санкцій для судді: попередження, догана, переведення в іншу установу - всього 8 дисциплінарних стягнень.

Артем Стоянов, юрист:

- Будут проверять все доходы судьи, расходы, сколько раз он поехал за границу отдохнул, то есть соответствие его декларации, все эти вещи, согласно новому закону, будут проверять.

Утім, позбутися корумпованості в судах можна лише однією методою, кажуть у Верховній Раді.

Вадим Денисенко, представник парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя:

- Потрібно одномоментно в достатньо короткий проміжок часу звільнити всіх 9 тисяч суддів, які існують в цій державі. В Україні є велика маса кваліфікованих адекватних юристів, які можуть в достатньо короткий проміжок часу прийти на суддівські посади.

Та от правники від такої ідеї не в захваті. На їхню думку, одночасне звільнення всіх зупинить судову систему.

Артем Стоянов, юрист:

- Принятие судебных решений, все субъекты хозяйствования, юрлица, бизнес, который находиться в процессах, все эти судебные процессы будут заморожены и приостановлены.

Валентина Симоненко, голова Ради суддів України:

- Одразу радикально - ні, радикально можна тільки розстріляти і звільнити всіх, це неправильно. Для еволюціїї потрібен час.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Як це так сталося, що будучи при режимі Януковича суддею ВССУ, Валентина Симоненко, яка до кінця 2013 року кришувала незаконні рішення місцевих та апеляційних судів по позбавленню засобів існування простих громадян на користь режима , тепер, при новій владі, обрана головою Ради суддів України? Хіба це не ганьба? За що гинули майданівці?
коля 26.12.2015, 23:31 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.