Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Рівненщині загострився конфлікт між нелегальними копачами бурштину та міліцією

13 березня 2015, 23:41
Дата ефіру/події: П’ятниця, 13 березня 23:41

Побили за бурштин. На Рівненщині шукачі дорогоцінної смоли напали на правоохоронців. Проти сорока міліціонерів виступили близько двохсот копачів.

Сутичка між правоохоронцями та копачами бурштину сталася в Дубровицькому районі. Сорок душ міліції приїхало в урочище, де мотопомпами намивали коштовну смолу. На гарячому застали приблизно п'ятдесят робітників.

Артем Лясковець, постраждалий правоохоронець:

- Вони спочатку погрожували: чому ви сюди приїхали, їдьте звідси. Ми їм повідомили, що в нас йде відпрацювання. Вони покликали на допомогу ще близько 150 чоловік, і почали із застосуванням металевих бит та деревяних палиць і підручних предметів, почали бити нас та машини, на яких ми приїхали.

Побиті правоохоронці на потрощених автомобілях повернулися до відділків ні з чим: мотопомп не вилучили, підозрюваних не затримали. Адже, кажуть, сили були нерівними. У лікарні опинилося семеро міліціянтів.

Сергій Родзін, керівник Дубровицького РВ міліції:

- Відкрито кримінальне провадження по статті 345 - нанесення тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів при виконанні службових обов'язків, за другою частиною. Встановлено вже біля двадцяти осіб, жителів Старого села, і одна особа - житель села Дубровицького району. Ця особа вже затримана.

Знайти войовничих копачів намагались і журналісти Свідка. В урочищі, де стався інцидент, зустріли ось цього чоловіка.

- Ви збираєте, да?

- Да.

- А що збираєте?

- Бурштин.

- А ви чули, що тут міліціонерів побили?

- Ні.

Поки спілкувалися з копачем, його друзі почали тікати. Мотопомпу, відро, сокири, лопати, сачки залишили. Викликаємо правоохоронців для вилучення знаряддя незаконного видобутку сонячного каменя. Поки чекаємо на міліцію, до знімальної групи підходять двоє чоловіків. Цікавимося, що тут роблять. 

- Ваша помпа?

- Де помпа? Помпи у нас нема. Це аппарат для перекачування води.

- Це ваш апарат для перекачування води?

- Ні.

- А лопати?

- Я лопатами в жизні ніколи не робив. Я местний отсюда. Я тут живу і я в цьому лісі виріс, і ніяке дерьмо не має права мені тут запретити, щоб я тут жив. Ви ловіть тих, хто ловить.

І от приїздить слідчо-оперативна група. Мотопомпу, пожежні рукави та інше знаряддя копачів правоохоронці забирають.

Іван Ярмолич, старший слідчий Дубровицького РВ міліції:

- В подальшому дані речі та предмети вилучаються в Дубровицький райвідділ, який буде опечатано при понятих, і буде вирішуватись питання про подальше знищення або зберігання в Дубровицькому райвідділі.

Міліція переконує - з'ясують і особи шукачів бурштину. Їм загрожує вісім з половиною тисяч гривень штрафу або два роки умовно.

Сергій Родзін, керівник Дубровицького РВ міліції:

- Зараз дуже багато людей просто мають це єдиним заробітком, і коли ми навіть затримуємо, вилучаємо помпу, на їх місце завтра приходять інші. Цю ситуацію треба вирішувати тільки в законодавчому порядку. Вона не може бути контрольована.

Коли законотворці відреґулюють цю мороку, невідомо. Поки ж тривають розслідування за кількома кримінальними провадженнями, розпочатими за фактом побиття правоохоронців.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Я в етом лісє вирос, я етот ліс і унічтожу
Гость 04.03.2016, 09:45 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.