Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як допомогти жінці з депресією після пологів

11 квітня 2015, 13:25
Дата ефіру/події: Субота, 11 квітня 13:25

Рік тому Тоня народила доньку. 

Антоніна Антоша, мама:

- Перші два тижні я була усміхнена, задоволена і постійно хотіла тримати на руках свою дитинку.

Одначе згодом добрий настрій змінився стресом. Спочатку це було через надмірний догляд за дитиною. Тоня намагалася бути ідеальною мамою. І коли щось у догляді за малям йшло не так - нервувалася. Уже за кілька місяців головною причиною стресу став брак часу для себе.

Антоніна Антоша, мама:

- Ти просто не розумієш - як це так, у мене було так багато вільного часу, а зараз його в мене немає, і ти розумієш, що, можливо, його більше ніколи уже і не буде, ось це вганяє в стрес.

Медики такий стан називають бебі блюз. Кепський настрій, утома, безпричинне занепокоєння - після пологів так себе почувають майже 80 відсотків жінок.

Ірина Дорош, гінеколог:

- Це є фізіологічним станом після народження дитини - це значний стрес ендокринний, фізичний. При стані бебі блюз не страждає догляд за дитиною. Тобто жінка себе усвідомлює як мати і вона повинна дитину доглядати, годувати, і це є головна відмінність від депресивного стану.

А от Наталя після пологів пережила саме депресію. Два роки тому вона народила сина. Одначе перші три місяці особливих радощів молода мама не відчувала.

Наталя Шевчук, мама:

  - Я постоянно недосыпаю, я раздражительная, резкие перепады настроения, постоянный плач по поводу и без него. Когда ребенок плакал и я не понимала, почему, не могла ничего сделать, не могла успокоить, хотелось просто уйти и думала: не рано ли мне это все? Не понимала, что мне делать.

Причин депресивного стану після пологів безліч.

Оксана Єгорчева, психотерапевт:

- Сами по себе роды - это физиологический процес, они никак не могут вызвать депрессию. Депрессию вызывают непосредственно события, которые связаны с жизнью этого человека. Если ребенок с патологией родился, если в этот период, во время беремености, были разногласия с супругом, если были ссоры, тем более если был развод - эти все факторы очень сильно влияют. И социально-экономический фактор огромную роль играет.

Сукупність таких чинників може призвести до непоправних наслідків.

Ірина Дорош, гінеколог:

- У жінки з'являються негативні думки про дитину, з'являються суіцидальні думки, в неї знижується інтерес до дитини, до життя взагалі, і в неї йде неадекватна оцінка реальності, і вона може зашкодити і дитині, і собі.

Викинуті на узбіччі чи у смітник немовлята - наслідок саме післяпологової депресії, кажуть лікарі. Тож радять за найменших депресивних проявів звертатися до психологів. Проте найголовніше в таких випадках - це увага й турбота близьких людей. Саме рідні допомогли Наталі вийти з післяпологової депресії.

Наталя Шевчук, мама:

- Помощь в бытовом плане на себя взяла свекровь, муж всячески стал помогать, мы вместе сели на диету, начали заниматься спортом. То есть у меня уже появилось время и желание заняться собой. 

Усмішка і добрий настрій - тепер Наталя радо проводить час із дворічним сином.

Наталя Шевчук, мама:

- Если вспомнить те мои мысли, то сейчас уже хочется и второго.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.