Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Можливі наслідки пожежі коло ЧАЕС

29 квітня 2015, 23:44
Дата ефіру/події: Середа, 29 квітня 23:44

Сотні рятувальників і пожежна авіація продовжують боротися з вогняною стихією в зоні ЧАЕС. Полум'я вдалося зупинити за 5 кілометрів від могильника ядерних відходів. Рятувальники переконують: загрози для атомної станції немає, радіоактивний фон - у межах норми. Втім, екологи не такі оптимістичні.

Масштабну пожежу в чорнобильській зоні відчуження рятувальникам не вдається приборкати вже третю добу поспіль. Про серйозність ситуації свідчать і дії уряду. Прем'єр-міністр терміново зібрав комісію з надзвичайних ситуацій. Окрім пожежників, задіюють Нацгвардію і підрозділи МВС.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Ситуація контролюється, але це пожежа, найбільша з 1992 року. Тобто таких обсягів пожеж у нас не було. Справляємось, виконуємо і будемо. До самої станції близько 20 кілометрів, і наша ДСНС доволі активно працює для того, аби відсікти розповсюдження пожежі.

Аби локалізувати осередки займання, було залучено кілька сотень людей, різноманітна спецтехніка та навіть 3 літаки і 2 гелікоптери.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- На цій території 29 років люди не живуть, тому величезна трава, сухостій, самосій, практично все захаращене. Величезна площа, яку ніхто не обробляв, яку ніхто не приводив до ладу. Воно все. Є деякі місця, болотисті місцини, куди дуже важко, даже практично неможливо дістатися на пожежній техніці.

Хоча вогнеборці і заспокоюють - небезпеки забруднення для навколишнього середовища немає і радіаційний фон у межах норми, та фахівці все ж таки припускають, що можливі й негативні наслідки.

Сергій Зібцев, керівник лабораторії Національного університету біоресурсів і природокористування України:

- Особливості чорнобильського лісу зрозумілі для всіх - він є накопичувачем і утримувачем радіонуклідів. Порядка 6 головних радіонуклідів, період розпаду яких коливається від 30 до 1000 років. Пожежа, ви бачите, ось, вона, скажемо, десь можливо вже перетнула оцю межу, сильно забруднену, і конечно, тут люди, пожежні отримують, бачите, від 1400 кілобекерелей на м. кв. Оця зона.

Еколог каже - зараз українцям не варто перейматися стосовно радіоактивного диму, та ситуація може змінитися у будь-який момент.

Сергій Зібцев, керівник лабораторії Національного університету біоресурсів і природокористування України:

- Так що ми створили проблему фактично Білорусі, на даний момент. Що буде далі? Можливо, це облако радіоактивне повернеться на Україну, тобто за ним необхідно слідкувати. Можливо, що це облако повернеться. Якщо буде дощ, дощом ці радіонукліди будуть змиті на територію України. В чіїсь огороди, угіддя, міста. 

Щодо причин пожежі - експерти розглядають кілька версій, не відкидають і навмисного підпалу.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Можливо, що проводилися поминальні дні, багато людей заїжджали у чорнобильську зону. Кожен намагався дійти до своєї хатини, побачити. Можливо, це і кинутий недопалок, але я ще раз наголошую, буде працювати слідчо-оперативна група, яка буде займатися з'ясуванням обставин.

Рятувальники переконують - не допустять розповсюдження вогню на нові території і ліквідують масштабну пожежу вже найближчими днями.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.