Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Під Києвом відстрілюють кабанів через африканську чуму

13 травня 2015, 23:09
Дата ефіру/події: Середа, 13 травня 23:09

Африканська чума спалахнула на Київщині. Під час обходу державної резиденції Залісся єгер натрапив на трьох мертвих диких кабанів. Експертиза виявила захворювання. Нині 15 тисяч гектарів заповідно-мисливського господарства оголосили карантинною зоною.

Рятувальники облаштовують шлагбаум. А за ним - карантинна зона. Людям прохід заборонено. Нині це єдиний в'їзд на територію резиденції Залісся, що у Броварському районі - усі інші заблоковані та перекриті.

Олександр Вержиховський, директор департаменту ветеринарної та фітосанітарної служби України:

- Територія огорожена, це перше, друге- всі входи заварені, ми знаходимося зараз на тому місці, де тільки звідси можна заїхати на територію.

Саме в цих лісах й виявили трьох мертвих інфікованих африканською чумою кабанів. Наразі головна місія - вбити усіх інших, аби уникнути подальшого розповсюдження. Разом із фахівцями прямуємо до місця утилізації мертвих тварин. Тут серед поля величезна яма. Саме у ній спалюють застрелених диких свиней. За два дні знищили майже сотню.

Валерій Завадський, керівник Броварської районної лікарні ветеринарної медицини:

- Ми закладуємо шини, дрова, колоди, потім шар свиней, потім шар колод знову, шар свиней. Все перекладається соломою, запалюєм, горить, думали, шо буде хуже, загоряється дуже добре. 

Ветеринари запевняють: нині африканська чума не зачепила жодного населеного пункту, а тому ліквідації підлягають лише дикі кабани, окрім цього, застрелять лисиць та вовків, бо вони можуть переносити заразу. 

- Воно дуже висококонтагіозне, заражуються інші свині, й еконімічно це великий ущерб.

Попри це, нині під наглядом домашня худоба у найближчих селах.

Олександр Вержиховський, директор департаменту ветеринарної та фітосанітарної служби України:

- Не потрібно нічого боятися. Іде моніторинг два-три рази на день. Будь-яке відхилення від норми у тваринки - одразу повинні прийти ветеринари, провірити.

Фахівці кажуть: якщо інфекція пошириться на домашніх свиней, то їх потрібно буде так само знищити. А кошти за тварин доведеться відшкодовувати державі. Втім, ситуація під контролем. До того ж боятися африканської чуми людям не варто. Вона вбиває лише свиней.

Максим Казаренко, співробітник ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- У нас здесь происходит обработка автранспорта и техники, которая берет участие в ликвидации по африканской чуме. Это инфекционное заболевание может передаваться не только зараженной свиньей или лисицией, также оно может переносится на колесах и землей.

За десять днів майже півсотні мисливців збираються застрелити усіх кабанів у цій карантинній зоні, а це близько чотирьохсот тварин. Після цього ще місяць ця територія буде закритою для людей.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.