Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 15 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Село на березі Каховського водосховища на межі потопу

18 травня 2015, 23:06
Дата ефіру/події: Понеділок, 18 травня 23:06

Чекаючи на великий потоп, живуть кількасот мешканців Кам'янки-Дніпрівської, що на Запоріжжі. Їхнє сусідство з Каховським водосховищем загрожує справжнім лихом. Вода будь-якої миті може поглинути житлові будинки, адже водогінна станція працює на межі своїх можливостей. Позначка на захисній греблі сягає критичної межі. Ба більше, у півтисячі помешкань уже підтопило підвали.

Пані Інна показує свій підвал. Жінка скаржиться - вже давно забула, що таке суха підлога. Води тут майже по пояс. Тож тепер похід по консервацію - неабиякий клопіт.

Інна Кулема, мешканка с. Кам'янки-Дніпрівської:

- А как храним - ну вот берем у рыбаков рыбацкие костюмы, спускаемся, залазим. Как сильно начинает подниматься, что уже вообще невозможно залезть - тогда уже начинаем поднимать на ступеньки или выносить в гаражи, в кладовые, в какие-то комнаты, где уже возможно сохранить.

До води в підвалах мешканці Кам'янки-Дніпрівської, що живуть на узбережжі Каховського водосховища, майже звикли. Але навесні її більшає, кажуть люди. Пенсіонер Микола Борисенко переконаний - причина в місцевій водогінній станції.

Микола Борисенко, мешканець с. Кам'янки-Дніпрівської:

- Если они должны круглосуточно качать - они качают 3-4 часа в сутки - вот вам и результат. Вода подымается и…

На станції мають виправдання: більше як половину свердловин, через які має текти вода, застарі, а два компресори, що поки працюють, можуть будь-якої миті вийти з ладу.

Артур Яковлев, керівник компресорної станції с. Кам'янки-Дніпрівської:

- Ресурс максимум 70 тысяч часов - это уже потолок. Это все. А у нас уже 150-190 тысяч работает. То есть уже полный износ. Износ всего!

Нині рівень води в Каховському водосховищі - 16 метрів. Це критична межа: ще трішки, й аквавіта може затопити з півтисячі будинків. Місцеві посадовці кажуть: на розв'язання мороки з підтопленням необхідно, щонайменше, три мільйони гривень. Та взяти їх ніде.

Валерій Свішников, голова Кам'янки-Дніпрівської райдержадміністрації:

- Ближайшая сессия областного совета 29 мая - будем выносить этот вопрос на повестку дня этой сессии, просить деньги на решение этой проблемы.

Утім, якщо гроші і знайдуть, ніхто не ґарантує, що вони дадуть собі раду з підтопленнями та усунуть клопіт маштабного затоплення. Про компенсацію людям за прогнилі підвали - навіть не мовиться.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.