Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Рівненщині людей покусав скажений хом'як

9 липня 2015, 22:44
Дата ефіру/події: Четвер, 9 липня 22:44

На Рівненщині ветеринари виявили сказ у домашнього хом'яка. Все почалося з того, що тваринка накинулася на трьох людей. Сім'я і не звернула б уваги на невеликі покуси, якби гризун наступного дня не помер. Чи загрожує смертельна хвороба постраждалим і звідки в домашньої тваринки взявся сказ?

Агресивний хом'як спричинив справжну паніку в Острозі, що на Рівненщині. Там спокійна тваринка несподівано покусала трьох людей - дорослу жінку, її 10-річну дочку та подругу малої. Наступного дня хом'як помер.

Олександр Костюк, керівник управління ГУ ветеринарної медицини в Рівненській області:

- Був встановлений діагноз щодо захворювання хомячка на сказ.

Ця новина просто шокувала всіх. Адже 10-річна Улянка дуже любила свого годованця, не випускала його з рук і навіть брала з собою на вулицю. Гладили тваринку чи не всі діти, які гралися на майданчику.

Світлана Прокопчук, кореспондентка:

- Ось на цей дитячий майданчик дівчинка винесла домашнього улюбленця. У помірну погоду тут бавиться десятки дітей та бігають безпритульні собаки.

Ілля Філіпченко, головний спеціаліст  ГУ Держсанепідемслужби в Рівненській області:

- Виявили 15 контакнтих. Серед них є дуже багато дітей.

Батьки дітей, які торкалися скаженого хом'яка, у прострації. Тепер зі своїми малюками вони вимушені оббивати пороги лікарні.

Наталія, мешканка Острога:

- Приходили, дзвонили. Ми і в лікарню ходили.

- А чому ви були в лікарні?

- Хто контактував з хом'яками, то тих і брали.

- У вашого хлопчика не було подряпин?

- Ні…

Покусана жінка з журналістами Свідка спілкуватися не захотіла. Її мама каже - вона перелякана за здоров'я своїх дітей. Саме тому меншу, восьмимісячну доньку, хоч вона й не контактувала з хворою твариною, також вакцинували проти сказу. Хоч у ймовірність смертельної хвороби жінка й не вірить.

Любов, мама покусаної жінки:

- Бумаги немає, що він дійсно був. Це на словах сказано. Ви понімаєте, що щоб виявити сказ, це треба щоб місяць було висіяно, а через місяць дається заключення - сказ чи не сказ. Чотири роки назад в нас був такий самий хом'ячок, і вкусив цю старшу внучку і за два дні здох. Ці хомяки. Вони ж від природи кусючі.

Мешканці ж будинку на вулиці Яворівського кажуть, що хом'як таки міг бути зараженим. Інфікувати його могли вуличні тварини, яких тут безліч.

Любов Пилипівна, мешканка м. Острога:

- Може, й собаки. Їх же, приїжджають машини звідкись, як базарний день - четвер і неділя, кидають тут і поїхали. Було дуже багато.

- А зараз вони де?

- Не знаю. Може, десь ховаються в тіні. Великі і малі збігаються. Тут повно їх.

Ветеринари підтверджують, що хом'ячок міг заразитися, якщо лазив по собачих екскрементах. Або ж його облизала хвора тварина. Нині, кажуть ветеринари, вакцинували бездомних собак і котів у всій околиці. Тим часом людям рекомендують пильно стежити за своїм здоров'ям.

Ілля Філіпченко, головний спеціаліст  ГУ Держсанепідемслужби в Рівненській області:

- Починається сказ так, як всі захворювання. Це йде температура - це найбільший признак. І в подальшому якась сухість може бути в роті. В подальшому вже цей збудник набуває основних симптомів - це фотобоязнь, на світло людина боїться. Їй хочеться темного місця. Потім йде водобоязнь, тобто людина не може пити воду.

Якщо вас вкусила тварина, передусім промийте рану мильним розчином, обробіть спиртом або йодом. Це найпотрібніші заходи, але їх недостатньо. За першої можливості треба звертатися до лікарів.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.