Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Сумщині через нелегальну врізку в нафтопровід нафтою залило городи селян

15 липня 2015, 22:54
Дата ефіру/події: Середа, 15 липня 22:54

Нафта затопила городи селян на Сумщині. В селі Бугруватому вночі з-під землі вдарив цілий фонтан чорного золота. Залило кілька гектарів землі, але люди такій пригоді зовсім не раді. В гроші мешканці села нафтовий подарунок долі точно ніяк не конвертують, натомість загинув весь урожай і трава на пасовиську. Звідки взявся фонтан нафти?

Дивний та страшний шум розбудив мешканців села Бугруватого вночі. Налякані люди виглядали у вікна, але в темряві нічого не розгледіли.

Тетяна Семенівна, мешканка с. Бугруватого: 

- Воно свистить на полну катушку, тут такі звуки були, наче стріляють, аж у Хухру чуть було. Не то шипить, не то стріля, непонятний такий звук, воно то притихне, тоді ж, видно, давление добавляє, і опять же ж пішло вгору.

Що і де гриміло - селяни зрозуміли тільки вранці. Бо живуть вони в регіоні, де розташовані одні з найбільших родовищ української нафти. Саме вона залила всі землі на сотні метрі довкола. Баба Шура живе в Бугруватому все своє життя. Такого жінка не бачила від самого народження.

Олександра Колодяжна, постраждала мешканка с. Бугруватого:

- Ми кинулися на огороди, а воно в нас отак по ногах, і руки оце були, і все. Так ми тікали з города, не дай бог.

Баба Шура не може стримати сліз, коли розповідає про лихо, що спіткало її господарство. Загинула вся городина, а всю худобу доводиться зачиняти у загородах, щоб тварини й птиця не наїлися отруєного. І те, що господарство затопило дорогоцінним чорним золотом, жінку аж ніяк не тішить.

- Так трудились, трудились, і нема нічого.

Юлія Зайцева, кореспондентка:

- Саме звідси вночі вибухнув фонтан нафти, перелякавши місцевих мешканців. Кілька годин чорна масна рідина затопляла все навкруги, а вітер спрямував її на городи мешканців на сотню метрів, зараз там прибирають зіпсований врожай.

Майже гектар родючої землі перетворився на велику жирну пляму. В зоні ураження і городи селян, і пасовиська для худоби, й лісосмуга. Нині наслідки аварії ліквідовують працівники Укрнафти. Щоб відчистити територію, весь шар пошкодженого грунту знімають на кілька сантиметрів, а забруднені дерева спилюють.

- Воно буде засипаться розчином, шоб воно роз'їло.

- А розчином чого?

- Я не знаю, це секрет фірми.

Це не відкрилося нове нафтове родовище. Горе селянам спричинив їхній новий сусід. Виявилося, що до його господарства пролягав підпільний відвід: він ішов від нафтопроводу, в який зловмисники зробили незаконну врізку, щоб красти нафту.


Олександра Колодяжна, постраждала мешканка с. Бугруватого:

- Він, отакий паразит, зробив, сусід, приїхав сюди і ото таке поробили, бачите, взяв врізався у нас аж до хати, і аж до погреба, а ми й не знали нічого, шо він там таке робе, собаки гавкають і гавкають ноччю.

Кілька місяців тому покинутий будиночок по сусідству з бабою Шурою купили двоє чоловіків. Вони тут не жили й жодних відносин із місцевими мешканцями не підтримували. Натомість часто навідувалися до свого господарства пізно ввечері.

Тетяна Семенівна, мешканка с. Бугруватого: 

- Ну вони купили хату, вони вообще не местні, купили приїжджі, купили хату, а як вони, коли вони там врізались, ніхто не бачив і не чув.

Сусіди й не здогадувалися, що незнайомці проклали власний нафтопровід. Зловмисники провели серйозну конспіративну роботу: врізалися до державних труб, розташованих аж за півкілометра від хат, а потім дотягнули міцний гумовий шланг до свого сараю. За гарної погоди крадії наповнювали свої цистерни в лісосмузі за городом, а коли польову дорогу розмивали дощі - заливали бензовози просто на подвір'ї. Мешканці ж Бугруватого настільки звикли до вантажівок нафтовиків, що геть їм не дивуються.

- Ну скільки тут бурових їзде, чи я замічаю, куди вона їде, ну їде машиниа і їде, а куди вона - грець його знає.

На місце нафтової пригоди приїхала міліція. Зафіксували сліди злочину, обстежили територію, а власників господарства з врізкою не знайшли. Правоохоронці запевнили нас, що активно їх розшукують. Але відмовилися розповідати будь-які деталі: чи мають фотороботи підозрюваних, чи бодай знають їхні імена? Зізналися, що в багатому на родовища краї розкрадачів нафти вдається впіймати рідко.

Руслан Кладько, в.о. керівника Охтирського МВ міліції:

- Останній раз, коли ми викривали організовану злочинну групу, яка займалася врізками до нафтопроводу, в яких була техніка, було все, в 2012 році, після 2012 року ми не виявляєм, хоча над цим працюєм. Ми виїжджаєм на місце цієї врізки, коли вже ніякої слідовой картини ми не бачим. Ми виїжджаєм уже на факт, зловмисників і слід простиг.

Місцеві нафтопроводи охороняє окрема організація: вона має патрулі, які повинні постійно їздити й оглядати територію. Але й вони не допомагають міліції покращити боротьбу з розкрадачами. Хоча ледь не кожен у районі знає, що таким незаконним бізнесом не займаються випадкові люди. Щоб зробити врізку, потрібні спеціальні фахівці - зварювальники, обладнання, велика кількість людей і великий фінансовий ресурс. Усе це доступне тільки серйозним організованим угрупованням. Простим же мешканцям регіону від нафтових багатств сьогодні мало зиску. Підприємство, що викачує надра, навіть заборгувало району ренту.

Роман Бублик, в.о. голови Охтирської райдержадміністрації:

- Адже вони не сплачують рентні платежі за використання корисних копалин. Нгву Охтирканафтогаз. По Охтирському району за 4 місяці це 1 мільярд 100 млн.

Чому не платять за користування надрами? Та чи компенсуватимуть селянам збитки від аварії? У нафтовидобувному управлінні давати відповіді не схотів ніхто.

- Телеканал, хотят поговорить по поводу нелегальных врезок.

- Ну с руководством, ну руководство на совещании, ну, думаю.

- Ну такого не бувает, чтобы никого.

- Нету никого.

Тим часом баба Шура навіть не уявляє, що їй робити з техногенною катастрофою на своєму городі. Жінці болить серце за втрачений урожай і зіпсовану природу.

- Дивіться, шо робиться. Нам як жить тепер, чим дихать.

Хоч якось допомогти селянам після візиту журналістів пообіцяли в районній адміністрації. Якщо нафтовики затримуватимуть виплати, гроші візьмуть із резервного фонду районного бюджету.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.