Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Рятувальники вимагали порятунку під Верховною Радою

16 липня 2015, 23:58
Дата ефіру/події: Четвер, 16 липня 23:58

Щодня йдуть на смерть абсолютно беззахисними українські пожежники. Скандальні пожежі на Васильківській нафтобазі та в чорнобильських лісах оголили всі проблеми рятувальної служби. Застаріла техніка, неякісний спецодяг та мізерна зарплатня. З техногенними катастрофами в Україні сьогодні борються, буквально, на голому ентузіазмі. Та як довго ще до повного колапсу? І хто захищатиме українців завтра?

Вони щодня ризикують власним життям заради порятунку інших. Роблять це без якісного захисного одягу й техніки. Вогнеборці терпіли до останнього, але нині кажуть - про них усі забули. Ось так вдягають рятувальників у Запоріжжі.

- Это форма, которую мне выдало государство. Это боевая одежда начальника караула. Чудесный плащ маскировочный, современные краги, обувь. В этом тушат пожары личный состав: пожарные, командиры. Напоминаю, мы живем в 2015 году. 

Отакі стіни в їхньому службовому приміщенні.

- На эти прелести ночью лучше не смотреть, потому что становится страшно. В нашей части, кстати, можно снимать фильмы про армагеддон.

А це вже Харків. Пожежна частина в Ленінському районі. Спецавтомобілі пережили не один капітальний ремонт. Іржу щоразу зафарбовують, метал вже не раз зварювали.

- Срок аммортизации и попытки ремонтов ручек по закрыванию отсеков уже себя исчерпал, поэтому прибегли к свормененнейшему методу - методу установки щеколды, чтобы у нас по пути следования не окрывались отсеки и не выпадало наше имущество.

Рятувальники не припиняють дивуватися новому, нібито захисному спорядженню. Аби зекономити гроші, керівництво порадило хлопцям використати... каналізаційну трубу.

- Нам изобрели из пластиковой канализационной трубы защитные чехлы от защиты рукавов от падения всяких элементов строительных конструкций.

Щоразу після масштабних пожеж, в яких ціною власного життя вони рятують інших, їм обіцяють золоті гори: спецтехніку, новітнє спорядження, великі зарплати. Вогнеборці знову чекають. Минає місяць-другий, а нічого не змінюється. Тож остання надія звернути на себе увагу - пікетувати Верховну Раду. Дмитро приїхав із Вінниці. Чоловік не приховує - рушати на мітинг його наполегливо відмовляли!

Дмитро, рятувальник:

- Телефонували і сказали, що бажано покинути групу, тому що я в чорному списку і про кар'єрний рост я можу забути.

За три роки служби Дмитрові видали лише один комплект форми. Саме в ній він і приїхав. А спецодягу, в якому вогнеборці йдуть у саме пекло, він ніколи не бачив. Найзахищеніший зразок уніформи спалахує від звичайної запальнички.

- Костюм, который выдерживает 800 градусов температуры - это неростой костюм, это волшебный костюм. В суперслучаях одевается при сильных пожарах, при сильных температурах.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Це ТК-800 - термокостюм з найвищем рівнем захисту від вогню. Саме в такому обмундируванні рятувальники боролися зі стихією під Києвом на нафтосховищі. Як бачимо, костюмчик перевірки не витримав.

Болюча тема для надзвичайників і заробітна плата. Юлія разом із маленьким синочком теж тут. Жінка зі своїм чоловіком служить у Броварській рятувальній частині. Для молодої сім'ї грошей катастрофічно не вистачає.

Юлія, рятувальниця:

- 2000.

- А чоловік?

- 2200.

- На що вам вистачає цих грошей?

- Заплатить за коммунальные, за садик буквально. Все. Как жить с детьми?

Ярослав один годує родину. Адже мати вже на пенсії, а дружина в декретній відпустці.

Ярослав Самсонов, рятувальник:

- То, что творится сейчас в нашей службе - это дальше некуда. Зарплата? 2300-2400. На что зарплаты хватает? На что? Ни на что!

Аби хоча якось виживати, рятувальники шукають собі підзаробіток. Хоча це і протизаконно.

Максим Тимченко, рятувальник:

- Большинство ребят по возможности подрабатывают. В связи с законом о коррупции официально подрабатывать нам нельзя. Ну так, на халтурах, кто где-то на стройках, в охране, таксисты. Таким макаром. А выжить на эти деньги невозможно, просто невозможно.

Тож приблизно сотня пожежників вимагали від депутатів звернути увагу на проблеми простих рятувальників. Через дві години до них таки вийшов заступник міністра внутрішніх справ. Сергій Яровий кілька хвилин поспілкувався з представником мітингарів. Але чи мають розв'язувати проблеми і як - так і не сказав. Тож ці хлопці знову будуть чекати і далі рятуватимуть людей.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.