Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Лохинова війна на Волині

24 липня 2015, 11:54
Дата ефіру/події: П’ятниця, 24 липня 11:54

Жахіття в Мукачеві, бурштинові війни в Рівному, а ось тепер - стрілянина на Волині. Там двоє бізнесменів вже не один рік не можуть поділити між собою господарства з вирощування лохини. Воно й не дивно. В Україні кілограм коштує 120 гривень, а за кордоном - учетверо дорожче. Тож, за ягоди б'ються жорстко та зі зброєю в руках. Розбірки були схожі на справжній бойовик.

Замість цвірінькання пташок у волинському лісі біля села Ростані - стрілянина та брудна лайка. Тут повно агресивних хлопців у спортивному одязі і з битками в руках. Це не знімання бойовика і не бандитські розбірки 90-х. Ці люди прийшли по ягоди. Тільки не збирати, а забирати лохину. 

- Стреляйте, стреляйте - я никого не пущу на приватне підприємство.

Це так двоє підприємців, які більше схожі на бандитів, з'ясовують, хто з них збиратиме урожай лохини. Саме ці ягоди вже два роки вирощують в одному з місцевих господарств.

Лохина - ягоди, ростуть у лісах. Дозрівають у серпні-вересні. Ягода містить різноманітні кислоти, клітковину, залізо, марганець, калій, кальцій. Лохина має тонізуючі, протизапальні, жарознижувальні та протиракові властивості. Вочевидь, лікувальні властивості ягід, а ще більше прибуток, який можна за них отримати, й зібрали цих людей у лісі. Адже в Європі лохина, яку вивозять з України здебільшого нелегально, коштує шалених грошей. Так, наприклад у супермаркеті Великої Британії її продають за 485 гривень за кілограм! Тоді як у нас кілограм коштує лише 120 гривень. Тепер зрозуміло, чому двоє бізнесменів борються за те, хто вирощуватиме та збиратиме лохину, вже не один день.  Ще 2013-го власник заявив про рейдерське захоплення підприємства. А тепер - довів через суд свої права і поїхав повертати господарство. Утім, нинішній власник віддавати ягідний бізнес наміру не має. Відтак, кожен з ділків взяв із собою по кілька автобусів титушок і поїхав до лісу - з'ясовувати, чиє ж майно.

- А че ви в масках, хлопци?

- А че ти в кепке, ти ж тоже, забіжи отсюда.

- А че забіжи, я кажу тихо.

Долучилися до розбірок за лохину і правоохоронці. Утім, обшукали автобуси лише одного з підприємців, іншого чомусь навіть не чіпали.

Анатолій Оксентюк, керівник Шацького РВ міліції у Волинській області:

- Щоб ви там не побились, ми їдемо теж. Так давайте, ви вирішуйте свої питання. Ми їдем перші, і тоді ви між собою там рішайте.

Але на місці виявляється, що в одного загону титушок є зброя. Така звістка просто паралізує правоохоронців, під час стрілянини вони просто стоять! І навіть не намагаються відібрати вогнепали. А вже за кілька днів після такого конфузу волинські правоохоронці звітують, як владнали конфлікт. Міліція аж перевірила дозволи на зброю у стрільців і відкрили кримінальне провадження за фактом - бешкет!

Анатолій Петрушик, в.о. керівника управління УМВС у Волинській області:

- Основною метою працівників міліції було охолодити голови гарячих молодих хлопців, які були з обох сторон, забезпечити та зберегти життя людей, в зв'язку з чим міліція вистроїлася в кордон між обома учасниками конфлікту.

Юрій Фелонюк, керівник управління СБУ у Волинській області:

- Хочу запевнити: наступного разу управлінням служби вже будуть вжиті більш радикальні засоби.

Такі збройні суперечки через бізнес для України нині річ звичайна. На Рівненщині між бандитськими кланами вже кілька років точиться війна за бурштин. Утім, влітку ягоди не менш цінні за камінь. Розбірки за лісові дари виникають то в одній, то в іншій області. Так, позаторік від ягідних рекетирів страждала Житомирщина. Місцеві мешканці скаржилися, що невідомі забороняли їм збирати в лісі чорниці. Били людей та палили їхні автомобілі. Отже 2013 рік - Житомирщина, Баранівський район, війна за чорниці, 2015 - Волинь - бійня за лохину. Утім, на ці ягоди багаті також Вінницька, Рівненська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області. Чи не добереться лихоманка й до них? Цілком можливо, якщо таких конфліктів правоохоронці не будуть жорстко розв'язувати, а людей, котрі боронять свої бізнес-інтереси зі зброєю в руках - карати, в мирних українських областях постріли лунатимуть дедалі частіше.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
із за олігархів страждають невинні люди.
1 23.08.2015, 13:37 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.