Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Харкові пожежа пошкодила НДІ, бо запізно викликали пожежних

29 липня 2015, 00:13
Дата ефіру/події: Середа, 29 липня 00:13

Півдоби в Харкові гасили пожежу в науково-дослідному інституті. Вогонь приборкали тільки на світанку. Рятувальників викликали на місце аж через дві з половиною години - спершу в інституті гасили загоряння самотужки. Не впорались, і як наслідок, у будівлі вигоріли приміщення на двох поверхах - шостому та сьомому. Ще один, восьмий, пошкоджений. Загиблих у пригоді немає, людей з НДІ вчасно евакуювали.

Вулиця Академіка Павлова, Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань. Пожежу в єдиній серед приватного сектору висотній будівлі спостерігали мешканці кількох районів міста. Рятувальників сюди викликали лише о пів на сьому вечора, хоча загорілося значно раніше.

Ігор Лупандін, помічник керівника Держслужби з надзвичайних ситуацій у Харківській області:

- Где-то в районе 16 часов. Да, не удивляйтесь, 16 часов.

- То есть 2,5 часа они пытались сами?

- Было определенное, можно сказать, нюансы.

А все через те, що в інституті вирішили - впораються самостійно. І начебто загасили вогонь. Але він продовжив жевріти за почепною стелею. Тож врешті людей з приміщення евакуювали і викликали пожежників. Саме рятувальники витягли працівника, який опинився відрізаним від сходів на 8 поверсі - його спустили пожежною автодрабиною. Загалом же постраждало двоє людей, які поскаржилися на отруєння чадом. Хто вони, в якому стані і який масштаб збитків - довідатися в закладі неможливо.

Ганна Силаєва, кореспондентка:

- Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань за радянською традицією вважає себе секретним - тут навіть вивіски немає. Інститут очевидно в занепаді: велетенські приміщення здаються в оренду, і всередину пускають будь-кого, крім преси.

- Не надо комментариев! Пригласите мне, пожалуйста, представителя института!

- Сьогодні вихідний день.

- Сегодня рабочий день. Сегодня - вторник.

Довідатися про перебіг подій у співробітників інституту також неможливо. В них найвищий рівень протишпигунського захисту.

- Без комментариев.

- А почему?

- Скажите, пожалуйста, по поводу пожара вчерашнего...

- Мы не из той конторы.

Масштаби та картина цієї пригоди нагадують харків'янам схожу пожежу - на території підприємства "Хартрон". У січні торік загорілося у приміщенні, яке орендувала ювелірна фабрика. Загинули восьмеро людей. Шестеро - миттєво, від вибуху їдкої речовини, двоє - розбилися, коли вистрибнули з вікна четвертого поверху, рятуючись від вогню.

Зоя Столиця, теща постраждалого:

- Это халатность руководителей. Потому что их закрыли с двух сторон - им некуда было бежать. И халатность людей, которые называются интересным словом с глубоким смыслом - спасатели. Это были не спасатели. Это были просто зрители, как в цирке. Они просто стояли и смотрели, как люди там горят внутри, а эти висят на руках. Никто ничего не делал.

Тоді на підприємстві також сподівалися здолати вогонь самотужки і зволікали з викликом рятувальників. Бо об'єкт режимний і сторонні на території не бажані. А у приміщенні, яке орендували ювеліри, були свої, особливі заходи безпеки. Адже там зберігали коштовності.

Володимир Суходубов, в.о. прокурора Харківської області:

- Факты - вещь упрямая. Мы видим, что места или эвакуационного выхода не было. Дверь металлическая была заперта на большой амбарный замок. И люди в этот момент были предоставлены сами себе, и стихия сделала свое зловещее дело.

У сьогоднішній пригоді - визнають рятувальники - керівництво все ж подбало про людей та вчасно наказало співробітникам покинути приміщення. Знають в МНС і про причини загоряння, що знищило три поверхи інституту.

Ігор Лупандін, помічник керівника Держслужби з надзвичайних ситуацій у Харківській області:

- Светильник в подвесном потолке. Накалился. Расплавилось, начало капать. Они это увидели, вывели людей. Пошел оттуда черный едкий дым. Они приступили к тушению. Вроде потушили. Опять заглянули туда, а оттуда - уже помещение полностью заполнено черным едким дымом. Они уже туда проходить не могли. То есть они пытались огнетушителями, но поняли, что уже все.

Слідство тільки розпочали - винних у загорянні та масштабних збитках з'ясує міліція. Чи покарають керівників за несвоєчасний виклик пожежників - незрозуміло. Нагадаємо, у справі про пожежу на Хартроні через рік після трагедії за порушення правил безпеки по шість років ув'язення дістали двоє керівників ювелірної фабрики. Третій звинувачуваний, поки тривали слідство й суди, наклав на себе руки.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Пожарных вызвали почти сразу. Возгорание началось одновременно с началом грозы, примерно в 18 часов. Возможно молния в крышу. Пожарные приехали без воды и без пены. Вот и тушили долго, пока все не выгорело.
Ирина 31.07.2015, 10:21 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.